En ny type nettavis

Publisert: 19. februar 2003 kl 14.28
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

Forretningsfolk som reiser utenlands kan nå lese sine favorittaviser på en ny måte: Like raskt som nettavisene, men i papirversjon.

Takket være Internett har mange forretningsfolk og andre brukere fått raskere tilgang til sine favorittaviser selv om de har befunnet seg langt fra Norge. Alternativet har vært å finne en kiosk som selger de originale papiravisene, men stort sett har det da vært snakk om minst ett døgns forsinkelser.

Men nettavisene har ikke nødvendigvis tilfredsstilt alle behovene avislesere har. For det første er det mange lesere som foretrekker å lese lengre saker i papirversjon fremfor via en PC-skjerm. For det andre, har PC-løsningen ikke vært like mobil som en papiravis når det gjelder muligheten til å lese på en restaurant eller i drosjen.

Nå har et hollandsk selskap, PEPC Worldwide, kommet med en løsning: En papiravis som bruker Internett til å overføre innholdet. En spesiallaget aviskiosk leverer en tabloidutgave av avisen, til en pris som knapt ligger over løssalgsprisen i vanlige aviskiosker – rundt 35 kroner. Forbrukeren må først velge kontinent, deretter land og så den ønskede avisen. Så setter man inn kredittkort og – voila – ut kommer den valgte avisen. Like fersk som nettutgaven.

Aviskiosken ble lansert i begrenset omfang i siste kvartal fjor, men allerede nå har mer enn 100 kiosker blitt installert i hotell-lobbyer, flyplasser og cruiseskip i 17 land.

Foreløpig har ingen kiosker blitt installert i Norge eller Norden.

- Nåværende fokus er å etablere distributører i strategiske byer der et stort antall forretningsreisende samler seg, det vil si London, Paris og Berlin. Når dette er gjort vil vi inkludere andre byer som Oslo, Stockholm, Helsingfors og København, sier markedssjef Joris van Dijk i PEPC til Økonomisk Rapport.

Saken fortsetter under annonsen

Utvalget består av 112 aviser fra 47 land, men ingen fra Norge foreløpig. Fra Norden tilbys Berlingske Tidende, Ekstra Bladet (og Ekstra Bladet Sport), Aftonbladet, Gøteborgs-Posten og Morgunbladid.

- Vi tar absolutt sikte på å inkludere norske aviser også, sier van Dijk.

PEPC tilbyr distributører å kjøpe eller leie kioskene og mener selv at inntjenningspotensialet er stort. Kioskene selges for rundt 12.000 dollar (rundt 83.000 kroner). I tillegg må kioskeieren eller leieren betale for papir og blekk, som PEPC beregner til rundt en dollar per avis.