Eksportfinans får 50 milliarder - kan være brukt

Publisert: 27. november 2008 kl 12.42
Oppdatert: 28. november 2008 kl 09.30

- Eksportfinans har de siste ukene fått inn søknader om lån for 20 milliarder kroner, og har i tillegg gitt tilsagn om utbetaling av lån på i alt 25 milliarder kroner i 2009, sier statsdirektør Elise Lindbæk i Eksportfinans til NTB.

Regjeringen la natt til torsdag siste hånd på lånepakken som nå gis Eksportfinans, opplyste statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da han torsdag sammen med næringsminister Sylvia Brustad (Ap) presenterte pakken.

Statsministeren frykter ikke at lånepakken til Eksportfinans vil bli underkjent av ESA, som er Eftas overvåkingsorgan, eller at hjelpepakken på annen måte vil skape problemer i forhold til EØS.

- Eksportfinans-pakken er i samsvar med ordninger som er internasjonalt anerkjent, blant annet av OECD og WTO, sier statsministeren.

Må fryse lønnsnivået

Lånepakken til Eksportfinans må behandles og godkjennes av Stortinget, og er også betinget av at aksjonærene som representerer eierbankene i Eksportfinans sier ja.

Pakken forutsetter også at toppene i Eksportfinans fryser sine lønninger i to år. Opsjoner som allerede er opptjent, kan utbetales. Men ledelsen i Eksportfinans får ikke mulighet til å opptjene nye bonuser i toårsperioden, sier statsministeren.

Saken fortsetter under annonsen

Administrerende direktør Gisele Marchand i Eksportfinans bekrefter at hun vil bli berørt lønnsmessig av regjeringens lønnsfrys.

Interesse for Kommunekreditt

Gisele Marchand bekrefter at staten nå er en av flere interessenter som allerede er i forhandlinger med majoritetseierne i Kommunekreditt om å overta eierskapet i denne institusjonen.

Kommunekreditt Norge AS er et heleid datterselskap av Eksportfinans, som er eid med 85 prosent av de største forretningsbankene i Norge og 15 prosent av staten. Kommunekreditt låner ut penger til kommuner, fylkeskommuner og offentlige prosjekter med offentlig garanti eller bankgaranti.

Hun ønsker ikke å kommentere hvilke øvrige interessenter som har meldt interesse for å bli ny eier i Kommunekreditt, og vil heller ikke bekrefte at staten er den mest sannsynlige nye eier. Men det hun sier kan tyde på det:

- Det må være en eier som har en nok høy rating til å sikre billige lån i markedet, sier hun.

Etter det NTB forstår er industrien mindre opptatt av om staten eller private står bak Kommunekreditt. Hovedsaken er at det fins en konkurrerende långiver til Kommunalbanken, som for kort tid siden fikk utvidet sin låneramme med 15-20 milliarder kroner neste år.

Saken fortsetter under annonsen

Ikke bare Eksportfinans

Eksportfinans har under finanskrisen hatt store problemer med å låne ut penger fordi kredittinstitusjonen selv ikke har fått lån.

- Dette har ikke vært et spesifikt problem for Eksportfinans. Ingen har greid å hente langsiktige lån i det internasjonale markedet i det siste uten statsgaranti, sier Marchand.

Lånene som Staten gir Eksportfinans skal ha en løpetid på inntil fem år, og skal benyttes til nye eksportkreditter. Denne typen lån er subsidierte og gis typisk til norske selskaper som bygger skip og rigger og annen eksportrettet industri.

- Dette føyer seg inn i rekken av tiltak. Det vi ser nå er et alvorlig og omfattende tilbakeslag i verdensøkonomien, som også kommer til å ramme Norge. Det er nødvendig med mange ulike tiltak over lang tid, sier Stoltenberg.

Eksportfinans er den viktigste banken for eksportrettet industri. Foretaket gir lån til både selskapene og kundene deres, lån som i mange tilfeller er avgjørende for at viktige industrikontrakter blir realisert.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen