Eksporten fra Norge falt med 12,8 prosent i mars

Publisert: 17. april 2009 kl 12.08
Oppdatert: 20. april 2009 kl 09.39

I mars eksporterte Norge varer for 66,5 milliarder kroner. Importen utgjorde 36,2 milliarder kroner. Nedgangen på 12,8 prosent i eksporten kan i all hovedsak forklares med de lave oljeprisene, opplyser Statistisk sentralbyrå.

Overskuddet på handelsbalansen endte på 30,3 milliarder kroner, ned fra 39,6 milliarder kroner i mars i fjor. Først og fremst er det den økte eksporten av naturgass som motvirker fallet i oljeprisen og dermed stabiliserer handelsbalansen, viser statistikk for utenrikshandelen som ble lagt fram fredag.

Eksport utenom skip, oljeplattformer, råolje, gass og kondensater utgjorde 26,5 milliarder kroner i mars, en nedgang på 693 millioner kroner fra mars i fjor. Nedgangen skyldtes blant annet fall i salg av metaller unntatt jern og stål, i hovedsak på grunn av nedgang i aluminium- og nikkeleksporten.

Eksporten av fisk økte derimot med 27,4 prosent i mars sammenlignet med mars i fjor. Det var også vekst i eksporten av industrimaskiner.

Importverdien av varer utenom skip og oljeplattformer endte på 36,2 milliarder kroner i mars, en liten nedgang fra mars i fjor. Den største nedgangen rammet import av kjøretøy. I motsatt retning trakk telekommunikasjonsapparater opp importverdien.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen