Eksperten som lurte alle

Publisert: 25. juni 2002 kl 11.54
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

I Økonomisk Rapport nummer ni i år kunne Johnsen forteller hvordan skatteparadiser kan utnyttes optimalt av skatteleie nordmenn. Og ikke minst hvordan slike selskaper kan etableres for å unngå at norske myndigheter og kreditorer slår kloa i penger de har krav på.

Nå viser det seg at Johnsen muligens ikke har vært like flink til å håndtere egen økonomi. Han er i Oslo byrett dømt til å tilbakebetale 395.500 kroner pluss renter til Sameiet Colletts gate 4 i Oslo, der Johnsen var forretningsfører i perioden 13. august 1996 til 5. november 1997.

I denne perioden foretok han 39 uberettigede uttak fra sameiets konto, som han hadde fullmakt til å disponere som forretningsfører, for til sammen 395.500 kroner. I tillegg foretok han tre uttak på til sammen 95.500 kroner fra en annen konto tilhørende sameiet, som han ikke hadde fullmakt over. For å dekke over uttakene, forfalsket han kontoutskrifter, som siden ble godkjent av sameiets revisor. Forholdet ble oppdaget da styret i sameiet mottok melding om at forsikringspolisen var sagt opp som følge av manglende betaling, slik at de 31 boligene i sameiet sto uten forsikring.

Først 9. august 2000 ble Stein H. Johnsen dømt til åtte måneders fengsel med to års prøvetid for underslag, bedrageri og dokumentfalsk samt tilbakebetaling av det underslåtte beløpet pluss renter. Fem år etter underslaget og snart to år etter dommen, venter beboerne i sameiet fremdeles på pengene.

- Vi har ikke mottatt en eneste krone til nå, sier styreleder Arne Raanaas i Sameiet Colletts gate 4 som blir svært overrasket over å høre at Johnsen nå befinner seg i Oslo.

BORTE VEKK

Det var ikke bare sameiets penger som forsvant. 15. mai 1999 meldte Johnsen utflytting fra lille Vestby-kommune til metropolen London. Han dukket likevel frivillig opp til rettssaken, noe som kan ha bidratt til en mildere dom enn han ellers ville fått. At politiet hadde brukt lang tid på reise tiltale, trakk også i formildende retning. Men pengene er fremdeles borte, og tapet for beboerne i Colletts gate øker jevnt og trutt etter hvert som tiden går.

Saken fortsetter under annonsen

- Hva skjedde med pengene, befinner de seg i et skatteparadis?

- Nei, jeg vet det er spekulert i det. Men hele beløpet er brukt i Norge for å holde liv i et kontorfellesskap, Albion Consulting Group Norway, som jeg drev sammen med tre andre selskaper. Disse var helt avhengig at fellesskapet ble holdt i live, sier Johnsen.

- Du brukte altså penger tilhørende beboerne i sameiet for å drive et selskap, med det resultat at beboerne til og med sto uten brannforsikring en tid?

- Ja. Det er mye jeg gjerne skulle latt være ugjort. Jeg spør meg selv hvordan jeg kunne være så dum, sier Johnsen.

- Tror du dette vil påvirke din troverdighet som rådgiver i forbindelse med kanalisering av penger til skatteparadiser?

- Jeg ser at saken kan så tvil om meg. Men dagens aktivitet har ingenting å gjøre med det som skjedde den gang. I dag håndterer jeg ikke klientmidler. I den grad kundene betaler penger til meg, er det snakk om gebyrer for selskapsregistrering i skatteparadiser samt honorar for den jobben jeg har utført. Alt annet håndteres via kundens bank og banken offshore, sier Johnsen som opplyser at virksomheten går bra for tiden.

HAPPY END?

Saken fortsetter under annonsen

Selv om de tre selskapene Johnsen har registrert nå går bra, vil han likevel ikke ut med noen regnskapstall for fjoråret. Ligningsattesten viser at Johnsen personlig hadde en skattepliktig inntekt i Norge på 454.200 kroner i år 2000.

- Betyr det at beboerne i Colletts gate omsider kan regne med å få tilbake det du skylder dem?

- En lang rekke kreditorer har fått fullt oppgjør. Og jeg begynner nå å få ryddet opp i min privatøkonomi, men det gjenstår fremdeles en stor post til sameiet, som vil bli begynt nedbetalt i år, lover Johnsen.

- Har du kontaktet sameiet om dette?

- Nei, jeg ville vente til jeg har noe å tilby dem, sier Johnsen.

Selv om Johnsen er dømt for uheldig håndtering av andres penger og fremdeles har to måneder igjen av prøvetiden på to år, er det fullt lovlig for ham å drive forretning.

- Så lenge man ikke er idømt rettighetstap, er det lov å drive næringsvirksomhet, sier Håvard Holm som er førstestatsadvokat hos Økokrim.

Saken fortsetter under annonsen

Var det noen som snakket om dårlige rammebetingelser for næringslivet? Kanskje må det en kvinne til.

For en måned siden kunne i hvert fall Johnsen fortelle at han gleder seg til at Eva Joly skal begynne å jobbe i Norge.

- Gleder du deg fremdeles?

- Ja, avslutter Johnsen.