Eksempel-bedriften

Publisert: 25. juni 2002 kl 11.42
Oppdatert: 12. februar 2007 kl 14.36

COOP Økonom ønsker at sammensetningen av personalet skal gjenspeile kundegruppen. Bedriften har derfor i mange år satset på å øke mangfoldet blant sine 630 ansatte. COOP Økonom har jaktet på, og funnet, både kvinner og personer med minoritetsbakgrunn til lederstillinger på flere nivåer.

Bedriften har i dag 42 prosent kvinner i administrerende direktør Magne Vathnes ledergruppe. Én av tre styremedlemmer er også kvinner hos COOP Økonom. I tillegg har bedriften også en stor andel kvinnelige mellomledere. En aktiv rekruttering i det lokale arbeidsmarkedet førte bedriften til topps under årets kartlegging av kvinner i styrer og ledelse i Norges 250 største selskaper.

- Sammensetning av medarbeidere i bedriften er om lag 60 prosent kvinner og 40 prosent menn. At det er en overvekt av kvinner i en bedrift betyr ikke automatisk at vi finner en stor andel kvinnelige ledere. Bedriften har drevet en aktiv rekruttering av kvinner til lederstillinger i sitt lokale arbeidsmarked. Rekrutteringen av lederstillingene er gjort med tanke på å plassere kvinner i stillinger med forretningsansvar, sier næringsminister Ansgar Gabrielsen som delte ut førsteprisen på konferansen Ledelse Likestilling og Mangfold.

FORTJENTE PRISEN

Bedriften har gjennom mange år praktisert gode permisjonsordninger i forbindelse med svangerskap og fødsel, og oppmuntret til at flere fedre har kunnet ta lønnet permisjon. På disse områdene har COOP Økonom foregrepet offentlige reformer. I sitt lokale marked har bedriften også rekruttert medarbeidere med sikte på større mangfold, og lagt vekt på å ansette personer med minoritetsbakgrunn i lederstillinger.

Administrerende direktør Magne Vathne mener at prisen er høyst fortjent. Han mener at det ikke er vanskelig verken å finne eller rekruttere dyktige kvinner til styret eller toppledelsen i sitt selskap, men at slikt arbeid krever en bevisst tenkning fra ledelsens side.

- Vi er en foregangsbedrift i Stavanger. Vår personalpolitikk har vært fremsynt, og vi har arbeidet med mangfold og kvinner for å oppnå konkrete resultater. Vårt arbeid på dette feltet er betydelig i forhold til det andre, og kanskje større bedrifter, har gjort, sier Vathne.

Saken fortsetter under annonsen

Vathne kom til en økonomisk nedkjørt bedrift for ni år siden. I dag er den økonomiske plattformen god, og omsetningen ligger på 1,2 milliarder kroner i året. Men det er ikke bare strategiplaner innen marked og økonomi som har gjort bedriften lønnsom:

- Vi har også strategi- og handlingsplaner på den menneskelige siden. Det er de ansatte som er vår ressurs, sier Vathne. COOP Økonom driver i en konkurranseutsatt dagligvarebransje.

- Vi er 100 år gamle, men har innsett at vi også i fremtiden skal leve av kundene. Vår bedriftskultur må forandre seg i takt med samfunnsendringene. Når samfunnet rundt oss forandrer seg, må derfor bedriften følge etter. Bedriften må være en levende bedrift som gjenspeiler den verden vi lever i. Verden består av halvparten kvinner, og da nytter det ikke kun å rekruttere fra rekkene der menn befinner seg, sier toppsjefen.

- Dere har klart å finne kompetente kvinner til både styret og ledelse uten tvang. Er det nødvendig med lovpålagt kvotering til norske styrer?

- Jeg tror det blir nødvendig med kvotering, hvis ikke tror jeg at prosessen vil ta altfor lang tid. Men kvotering skulle ha vært unødvendig i år 2002. Vi burde ha kommet lenger. Men dessverre har ikke kvinner oppnådd likestilling i norske styrerom. Kvinneandelen i norske bedriftsstyrer er altfor lav. Det er på mange måter merkelig fordi det kan bevises at selskap med stor kvinneandel i styrer og ledelse, kan dokumentere at det lønner seg både markedsmessig og økonomisk.

Likestillingsprisen har gitt administrerende direktør Magne Vathne lyst til ytterligere å satse på å måle arbeidet med likestilling og mangfold i bedriften. Fra neste år satser han på en egen del i årsrapporten der strategiarbeidet rundt disse temaene skal presenteres.