Drømmer om 40 millioner
Situasjonen i Lillestrøm SK (LSK) før sesongstart er illustrerende for tilstanden i norsk fotball. Klubbenes spillersalg til utlandet har stoppet opp. For mange betyr det krise. Investorene og ASAene prøver å kutte kostnader, med spillerlønninger som det mest sentrale elementet i nedskjæringene. Rett ut sagt er det små muligheter for stor gevinst på drift av fotballklubber i Norge.
Men på en måte er Lillestrøm også unntaket.
Fjorårets største utfordrer til det trønderske hegemoniet i tippeligaen, har denne sesongen en unik mulighet til å komme seg til den eneste garanterte sportslige gullgruven som finnes i europeisk klubbfotball. Muligheten er unik fordi Champions League garanterer klubben en inntekt på minst 40 millioner kroner ved kvalifisering til første gruppespill, med muligheten til å doble gevinsten om man også kommer seg videre derfra; den er unik fordi det er første gang Lillestrøm, den tidligere giganten i norsk fotball, er i denne posisjonen; og den er unik fordi det også kan være siste gang de er der.
FRUSTRASJON
Dette tør altså ikke investorene å gamble på, noe de er blitt sterkt kritisert for av lokale medier og supportere. Og trener Arne Erlandsen.
- Som trener forstår jeg at man ikke bør bruke mer penger enn man har, men dette blir som å kjøpe unoterte aksjer med forventning om penger i framtiden. Man må kanskje risikere noe når man har muligheten til en avkastning på 40-50 millioner, sier Erlandsen, som i vinter gjentatte ganger har gitt uttrykk for sin frustrasjon over en altfor tynn spillerstall.
- Vi har styrevedtak om at vi skal være i toppen i Norge. Alle tiltak man gjør har en konsekvens, om man faktisk ønsker å være best, må man satse. Dette er det første året vi har sjansen til å komme til denne økonomiske gullgruven, og vi kunne risikert mer for å klare det, fortsetter Erlandsen.
- Jeg regner ikke meg selv som en fotballtrener som bare skal ha og ha, men her har vi muligheten til å skape et økonomisk fundament for flere år fremover, understreker han.
Champions League er én av to muligheter for avkastning i en norsk fotballøkonomi som sliter i motbakke. Den andre er spillersalg. En kvalifisering til Champions League vil også bety at LSK får vist frem sine spillere i det største og beste utstillingsvinduet, med de mulighetene for økte inntekter det fører med seg. Den positive utviklingen Rosenborg har hatt siden midten av 90-tallet, med stadig spill i Champions League som både gir økte muligheter for spillersalg og økte muligheter til å si nei til spillersalg, er målsetningen for Erlandsen.
Bare Molde FK har i tillegg til Rosenborg representert Norge i det gjeve selskapet i Champions League. I 1998-99 klarte den Røkke-eide klubben å kvalifisere seg for gruppespillet. Dette betydde 35 millioner inn på klubbens konto - en dobling av inntektene i budsjettet.
NY EMISJON
Daglig leder i Lillestrøm ASA, Bjarne Sognnæs, kan ikke love noe til trener Erlandsen. Men det arbeides nå med en emisjon rettet mot lokale pengefolk, hvor klubben selger seg ned til en tredjedel eller mindre av aksjene i ASAet, etter å ha hatt 50,1 prosent ved oppstarten i 1997 og 41,3 prosent etter en emisjon for tre år siden. Også her er utviklingen i Lillestrøm illustrerende for utviklingen i norsk fotball - klubbene lar investorene få mer og mer innflytelse.
- Jeg føler at samarbeidsavtalen mellom klubb og ASA er så god at det skal gå bra å selge seg ned, men det er klart at du gir fra deg litt makt, innrømmer Sognnæs. Han tror situasjonen i praksis vil bli den samme som den har vært frem til i dag, hvor ASA og klubb har hatt en slags gjensidig vetorett overfor hverandre. Klubben har tre representanter i ASA-styret, øvrige aksjonærer har fire.
Per Mathisen, som er styreleder i klubben, investor i ASAet og draktsponsor gjennom sitt virke som daglig leder i Åkrene Mek. Verksted, er skeptisk til at klubben vurderer å selge seg under negativt flertall:
- Jeg synes kanskje det er litt synd om det må det, men det ligger jo en klar avtale mellom klubb og ASA, og de har begge samme mål, sier Mathisen. Han sto selv for en vesentlig del av pengene som krevdes for å hente midtstopperen Frode Kippe tilbake til Åråsen fra Liverpool - en viktig spillerinvestering for LSK. Nå er det ikke så lett å hente ytterligere midler til klubben.
- Det har begynt å røre seg litt i det lokale markedet. Mange tror nok at vi sitter og gjør ingenting, men vi jobber i kulissene med å hente inn nye investorer. Vi trenger jo ikke omtale i mediene når vi får nei, sier Sognnæs, som tror også fotballinvestorer ønsker noe igjen for innsatsen:
- Det er mye hjerte i fotballinvestorer, om man skulle måle det i prosent kanskje mer hjerte enn fornuft, men jeg tror alle som investerer større beløp vil ha noe tilbake - selv om det kanskje er like mye pluss å komme til Champions League for det sportslige som det økonomiske, sier ASAets daglige leder.
- Vi har pratet om det litt på styrerommet, at det hadde vært et fint signal å bli den første klubben som lar sine investorer ta ut avkastning. Det hadde vært flott å være i den posisjonen, sier Sognnæs. Per Mathisen er helt enig.
Og da er vi tilbake ved utgangspunktet. Lillestrøm har bare to kortsiktige muligheter til å bli rike nok til å la investorer få penger tilbake: spillersalg eller kvalifisering til Champions League.
MANGLER EVNEN
- På kort sikt er Champions League den eneste muligheten om investorene vil ha avkastning, mener trener Erlandsen, som selv blir oppdatert på aksjekursene via mobiltelefon midt i intervjuet.
- Jeg har unoterte aksjer selv, de har ikke akkurat steget de siste årene, sukker han, og innrømmer at han på et tidspunkt kunne realisert millionverdier. Nå vil han benytte sjansen til å realisere millionverdiene i laget sitt gjennom kvalifisering til første gruppespill i Champions League.
Bjarne Sognnæs er en litt annen type:
- Jeg har ikke investert i aksjer, og har aldri gjort det, foruten noen i min brors firma som jeg ikke har kontroll med, sier han.
- De som roper etter satsing nå sitter ikke med det økonomiske ansvaret. Vi er en ansvarlig bedrift med 30-40 ansatte, og har ikke råd til å knekke ryggen på å satse. Men Arne er ærgjerrig og vil ha best mulig lag hele tida, og det er klart han skal være i ryggen på oss for å få best mulig sportslige betingelser, sier Sognnæs.
- Jeg skjønner Arne, samstemmer investor Per Mathisen. - Men av og til synes jeg kanskje han kritiserer litt mye eksternt i stedet for å ta det opp internt.
- Det blir en balanse mellom sport og økonomi. Viljen er der, men per dags dato har ikke evnen vært det. Slik er hverdagen her, avslutter Sognnæs.
Hverdagen kan fremdeles bli avløst av fest. Om man velger å satse på det.
Gullgruven Champions League
Turneringen sprang ut av den gamle Europacupen for serievinnere på begynnelsen av 90-tallet, som et svar på de store klubbenes krav om større inntekter. Dagens format, som gjelder frem til 2006, består av to gruppespill før vanlig cupspill starter fra kvartfinalene. Lillestrøm og Rosenborg må spille kvalifisering for å komme seg til første gruppespill.
Dette kan klubbene tjene:
- 420.000 pr. runde om man ikke kommer til første gruppespill i Champions League eller 3. runde av UEFA-cupen.
- 29 mill. ved kvalifisering til første gruppespill.
- 2,6 mill. pr. seier i gruppespillene, 1,3 mill. pr. uavgjort.
- 21,1 mill. ved kvalifisering til kvartfinale.
- Minst 5 mill. i billettinntekter fra tre fullsatte hjemmekamper.
- I tillegg kommer en andel av «marked pool» for hver klubb, basert på størrelsen på TV-markedet i landet klubben kommer fra. For Rosenborg var denne på 9,7 mill. i 2000-01.
Eksempler på inntekt:
Rosenborg i 2000-01 (første gruppespill): 45,2 mill.
Bayern München i 2000-01 (vinner): 373,8 mill.