Øystein Stray Spetalen

Dommedagsprofet Spetalen

Publisert: 10. juni 2010 kl 17.55
Oppdatert: 15. juni 2010 kl 13.47

Spetalen har ifølge Dagens Næringsliv kommet frem til at hele det kapitalistiske systemet i Vesten er i ferd med å bli ødelagt fordi de som har gjort feilinvesteringer slipper å ta regningen takket være redningspakker fra myndighetene.

- Hvor lenge kan vi opprettholde et samfunnssystem i Vesten hvor 0,01 prosent av befolkningen stikker av med hele gevinsten? spør han.

- Vi kan ikke videreføre det systemet vi har i dag. Den yrkesaktive delen av befolkningen kan ikke, må ikke og skal ikke ta regningen for den eliten som har gjort feil, sier Spetalen til avisen.

Bankkonkurs

Spetalen mener blant annet at amerikanske myndigheter skulle ha latt bankene gå konkurs etter norsk mønster fra 1992, der myndighetene opprettholdt banker uten at de gamle eierne stakk av med hele gevinsten.

Tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen sier til DN.no at det er «interessant» å ha fått Øystein Stray Spetalens støtte.

- Konkurs der aksjonærene må se sine verdier gå tapt, er en viktig ting, sier Hermansen.

Saken fortsetter under annonsen

Liberalistisk

- Spetalen er en mann som mener mye om mange ting. Jeg tror ikke at vi skal se på dette som en dyp samfunnsanalyse, og jeg tror at kapitalismen er langt mer seiglivet enn at den går mot slutten, tilføyer Tormod Hermansen.

Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein sier til DN.no at han stort sett er enig med investor Øystein Stray Spetalen.

Høyres Jan Tore Sanner mener investor Øystein Stray Spetalen svartmaler og at hans "liberalistiske analyse" ikke holder mål.

Skipsreder Wilhelm Wilhelmsen mener at spekulanter har sluppet for billig unna.

- Jeg oppfatter at Spetalen tar opp en del sentrale punkter. De tjenesteytende yrkene, som meglere og banker, blir alt for rikelig belønnet. Verdiskapningen havner i baksetet. Gjennomgående i sitt innlegg i avisen så rører Spetalen ved en del punkter som jeg synes det er veldig relevante, sier Wilhelmsen til E24.