DnB NOR-skandalen vokser

Publisert: 23. oktober 2008 kl 12.56
Oppdatert: 24. oktober 2008 kl 22.51

Torsdag formiddag gikk Økokrim til aksjon mot DnB NORs hovedkontor på Aker Brygge i Oslo.
Ifølge en pressemelding fra DnB NOR har Kredittilsynet anmeldt banken for brudd på verdipapirhandelloven og at to personer er siktet i saken.
"Det er Økokrims oppfatning at det foreligger skjellig grunn til mistanke om brudd på verdipapirhandellovens bestemmelser i forbindelse med DnB NORs salg av statsobligasjoner forut for Finansdepartementets og Norges Banks tiltakspakke overfor bankene 12. oktober 2008", skriver DnB NOR i meldingen.
DnB NOR gjennomførte massivt salg av obligasjoner i dagene før pakken ble kunngjort, og tjente mellom 20 og 70 millioner kroner.

Ulovlig innsidehandel

Kredittilsynets undersøkelser har gitt grunnlag for mistanke om at en person i DnB NOR Markets har behandlet innsideinformasjon på en utilbørlig måte, opplyser Kredittilsynet.
"Med sikte på å avklare mistanken, har Kredittilsynet funnet grunn til å anmelde saken til Økokrim. Kredittilsynet mener også dette vil kunne være en egnet måte å sikre ytterligere bevis", heter det i en melding fra Kredittilsynet.
Men anmeldelsen omfatter også bankens håndtering av innsideinformasjon.

Brudd på informasjonsplikt

Ifølge verdipapirlovens bestemmelser har et børsnotert selskap plikt til uoppfordret å informere markedet om forhold som kan påvirke aksjekursen i betydelig grad.
Konsernsjef Rune Bjerke opplyser i et intervju med VG onsdag at DnB NOR allerede i midten av september innså at banken var på sammenbruddets rand.
Men verken Oslo Børs eller markedet for øvrig har vært klar over hvor alvorlig situasjonen i Norges største bank var før nå.

Ba ikke om unntak

Børsnoterte selskaper har ifølge verdipapirloven anledning til å be Oslo Børs om utsettelse av offentliggjøring dersom det kan skade selskapets legitime interesser.
Informasjonssjef Tor Arne Olsen ved Oslo Børs opplyser til Økonomisk Rapport at DnB NOR ikke søkte om en slik utsettelse.
Det er børsselskapene selv som skal vurdere om opplysninger er informasjonspliktig eller ikke, og Olsen sier Oslo Børs foreløpig ikke har funnet grunn til å reagere overfor DnB NOR på dette punktet.

Saken fortsetter under annonsen

Børsen i blinde

Reglene om utsettelse av informasjon presiserer for øvrig at; "Dersom utsteder har grunn til å tro at opplysninger er kjent for eller er i ferd med å bli kjent for uvedkommende, skal utsteder uoppfordret og umiddelbart offentliggjøre opplysningene."
Men Oslo Børs fikk heller aldri vite at flere aktører i finansmarkedet hadde kunnskap om at statsobligasjoner kunne bli sentrale i Norges Banks redningspakke.
- Dersom våre overvåkere hadde hatt denne informasjonen, hadde vi hatt et annet utgangspunkt for å reagere, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen

- Kan stilles spørsmål

Flere eksperter Økonomisk Rapport har vært i kontakt med mener det kan stilles spørsmål om DnB NOR også har brutt loven om løpende informasjonsplikt.
Jussprofessor Filip Truyen ved Universitetet i Bergen sier det er avhengig av om banken på det aktuelle tidspunkt hadde konkret og presis informasjon som kunne være kursdrivende.
- På dette tidspunktetet var det allment kjent at bankene generelt hadde problemer med fundingen. Spørsmålet er om situasjonen i DnB NOR var vesentlig verre enn i andre banker, sier Truyen til Økonomisk Rapport

Ifølge VG var krisen i DnB NOR akutt 30.september.
Men først nå kommer det frem hvor alvorlig krisen i banken egentlig var.