Rune Bjerke

DnB NOR-sjefen tror tapstoppen er nådd

Publisert: 12. februar 2009 kl 13.33
Oppdatert: 13. februar 2009 kl 09.41

- Det er stor usikkerhet knyttet til makrobildet framover, men DnB NOR har i dag ikke grunn til å tro at nivået på nedskrivninger på utlån vil bli høyere enn i fjerde kvartal 2008, skriver konsernsjef Rune Bjerke i en pressemelding.

Torsdag viste DnB NORs resultat at banken, til tross for urolige økonomiske tider, tjener penger. Resultatet ble på 1,9 milliarder kroner etter skatt i fjerde kvartal 2008. Det er en nedgang på vel 60 prosent fra samme kvartal året før, men likevel bedre enn mange hadde ventet.

- Vi er fornøyd med å ha oppnådd et godt resultat i fjerde kvartal, sett i lys av den sterke uroen i finansmarkedene og de påfølgende konsekvensene for realøkonomien. Både renteinntekter og andre driftsinntekter viser solid økning i perioden, samtidig som kostnadene er under god kontroll, sier Bjerke.

Null i utbytte

Resultatet etter skatt for hele fjoråret ble på 9,2 milliarder kroner, i 2007 endte resultatet på 15 milliarder kroner. Aksjonærene i DnB NOR fikk i fjor utbetalt 4,50 kroner per aksje i utbytte, men vil trolig ikke få noe i år. For dårligere resultat og behov for et økt kapitalgrunnlag framover har ført til at bankens styre foreslår at banken ikke betaler utbytte til sine aksjonærer i år.

Det er et økende antall bedrifter med økonomiske problemer som ga banken en betydelig økning i nedskrivninger på utlån, fra tilnærmet null i fjerde kvartal 2007 til 2,3 milliarder kroner i fjerde kvartal 2008. Tapene var spesielt stor i DnB NORs danske eiendomsportefølje, men det var også en økning i nedskrivninger blant små og mellomstore norske bedrifter og i DnB NOR Finans.

Roser krisetiltak

Saken fortsetter under annonsen

DnB NOR-aksjen steg torsdag morgen rett etter at resultatet ble kjent, men investorene snudde etter hvert ryggen til banken, og aksjeverdien var ved 12-tiden falt med 6,36 prosent og ble omsatt for 25,75 kroner.

Regjeringen får ros fra DnB NOR for krisepakkene til bankene. Banken skriver at krisepakken før jul bidro vesentlig til den langsiktige finansieringen av konsernet og at ordningen har fungert godt.

- Tiltakspakken fra 8. februar vil ventelig også bidra til å bedre utlånskapasiteten og kapitalsituasjonen i banknæringen og til å bedre situasjonen i det norske obligasjonsmarkedet, heter det i rapporten.

Det er ventet at DnB NOR vil benytte seg av den siste tiltakspakken. Finanskrisen fører til at kravene til kapitaldekning vil øke fra dagens nivå, og banken har som mål å øke kapitaldekningen framover. Nordea varslet tirsdag at de planlegger å styrke konsernets kjernekapital med om lag 22 milliarder kroner i en emisjon. Også de andre svenske storbankene SEB og Swedbank har foretatt emisjoner for å styrke kjernekapitalen.

(©NTB)