DnB NOR føyer seg ikke - kan få milliardsøksmål

Publisert: 21. januar 2009 kl 07.45
Oppdatert: 21. januar 2009 kl 13.00

Bankklagenemnda ga tirsdag Ivar Petter Røeggen fra Averøy på Nordmøre medhold i saken han hadde anlagt mot Norges største finanskonsern. Røeggen regner med at han har tapt 180.000 kroner etter skatt på såkalte strukturerte produkter, og Bankklagenemnda mener DnB NOR må betale både ham og andre bankkunder tilbake det de har tapt.

- DnB NORs salg av to lånefinansierte strukturerte spareprodukter har vært i strid med god forretningsskikk, konkluderer Bankklagenemnda.

14 milliarder

Selv om uttalelsen formelt gjelder Røeggens klage på to konkrete DnB NOR-produkter som ble finansiert med et fastrentelån på 520.000 kroner, er uttalelsen prinsipiell. Uttalelsen har derfor betydning for en stor del av de titusenvis av kunder som har kjøpt slike produkter.

Norske bankkunder har de siste årene lånt 38 milliarder kroner til kjøp av strukturerte produkter. De samlede tapene er beregnet til 14 milliarder kroner.

Både Forbrukerombudet og Forbrukerrådet krever nå at DnB NOR og andre finansinstitusjoner biter i det sure eplet og betaler kundene tilbake pengene de har tapt.

- Kunden skal holdes skadesløs, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Saken fortsetter under annonsen

Nekter å betale

Uttalelsen fra Bankklagenemnda er gjort mot de medlemmene i nemnda som representerer bankene. Mindretallet mener bankene har opptrådt i samsvar med god bankskikk, noe DnB NOR la avgjørende vekt på da banken bestemte seg for ikke å rette seg etter uttalelsen. Uttalelsen er heller ikke rettslig bindende.

- DnB NOR følger i de aller fleste tilfeller Bankklagenemndas konklusjoner, men velger i denne saken ikke å følge Bankklagenemndas uttalelse, heter det i en pressemelding fra DnB NOR.

Banken viser blant annet til at mindretallet i nemnda mente banken hadde framlagt beregninger som sannsynliggjorde at produktene hadde gode utsikter til positiv avkastning.

Under behandlingen av klagen har Bankklagenemnda innhentet en vurdering fra professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole. Johnsen konkluderte på sin side med at produktene inneholdt store skjulte kostnader og høy risiko og var så dårlige at ingen kunne regne med å tjene penger på dem.

Gruppesøksmål

For DnB NOR venter trolig flere runder i rettsvesenet.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi er forberedt på å ta ut et gruppesøksmål for mellom 20 og 25 personer. Disse har akkurat samme produkt som det denne uttalelsen gjelder, sier advokat Jens I. Kobro i advokatfirmaet Ræder til NTB.

Advokatfirmaet er blitt kontaktet av rundt 800 personer som i lang tid har ventet spent på Bankklagenemndas uttalelse. For 300 av dem har Ræder allerede skaffet konkrete opplysninger om de lånefinansierte spareproduktene de har tapt store penger på.

Ettersom DnB NOR ikke er alene om å ha markedsført produkter som Bankklagenemnda nå kritiserer sterkt, sier Jens I. Kobro det kan bli aktuelt med flere separate gruppesøksmål.

- Det kan bli aktuelt med mange gruppesøksmål knyttet opp mot ulike bankers ulike produkter, sier Kobro.

- Rett til himmels

Ivar Petter Røeggen lot seg lokke til å kjøpe lånefinansierte spareprodukter fra DnB NOR tilbake i 2000. At han skulle gå på et enormt tap, hadde han ikke drømt om.

- Ett av mine kjæreste minner fra møtet i banken er en kurve som går rett til himmels og ingen minusside i det hele tatt. Det eneste alternativet jeg ble tilbudt var et lånefinansiert produkt, sier Røeggen til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

Han er fornøyd med at Bankklagenemnda har gitt ham medhold, men er langt fra overrasket over at banken nekter å betale tilbake pengene som forduftet. Men om han kaster seg på minst én runde i rettsvesenet, er han ikke sikker på. (©NTB)