GRANSKES: Staten vil granske transaksjonene i mellom Aker-selskapene.

Disse skal granske Røkke

Publisert: 7. april 2009 kl 17.47
Oppdatert: 14. april 2009 kl 09.12

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) holdt i kveld en kort pressekonferanse, der hun redegjorde for hvem som skal stå for statens uavhengige, juridiske og finansielle gjennomgang av transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions.

Valget falt på advokatfirmaet Selmer og advokatkontoret Simonsen, som skal ta seg av den juridiske ekspertisen.

Høy prioritet

- Gjennomgangen av transaksjonene mellom Aker og Aker Solutions har høy prioritet og skal settes i gang umiddelbart.

Påsken er ingen hindring, har nærings- og handelsministeren tidligere sagt.

- Vi har hatt advokatfirmaet Selmer i gang siden fredag, og disse har fått forlenget sitt engasjement. I i tillegg har vi engasjert advokatkontoret Simonsen, sa Sylvia Brustad på pressekonferansen.

Hun understreket at dette er en sak hun tar med det største alvor, og at det jobbes "dag og natt" med saken.

Saken fortsetter under annonsen

- Nå må vi få alt på bordet, alle steiner skal snus - og det skal gjøres raskt, sa Brustad itirsdag kveld.

Det var for øvrig Selmer som bisto departementet da proposisjonen om statens eierskap i Aker Holding ble utformet for snart to år siden.

Det blir hevdet at Røkke har solgt selskaper for dyrt til Aker Solutions, som Staten er stor eier i. Hvis disse påstandene er riktige, innebærer det i realiteten en overføring av peneger fra Staten til Kjell Inge Røkke.

I tillegg til statens gransking skal Aker Solutions gjennomføre sin egen gransking i saken. Den skal ledes av statens representant i Aker Holding-styret, Berit Kjøll, som under styrebehandlingen godtok at de omstridte transaksjonene bare skulle behandles som en oienteringssak i styret. Det er Aker Holding som formelt har bedt om granskingen.

Politisk korrupsjon

Politisk har Høyre beskyldt Arbeiderparti for politisk korrupsjon fordi de forfordeler en milliardær som flere av Arbeiderpartiets toppolitikere er på fornavn med, og som er en erklært Arbeiderparti-mann.

Ikke pengetrøbbel

Saken fortsetter under annonsen

Orapp.no og en rekke publikasjonen har tidligere referert Finansavisens påstander om at Aker var i pengetrøbbel før de omstridte transaksjonene. Finansavisens kilde skal angivelig ha vært SEB-analytiker Viktor Jakobsen. Nå sier Jakobsen at han ikke ha snakket med Finansavisen, og at hans analyser konkluderer med det motsatte, at Aker ikke var i pengenød.