Det går ikke alltid et tog

Publisert: 28. juni 2002 kl 14.10
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

I Telenor begrenses reisevirksomheten så godt det går om dagen. Så langt denne måneden er flyvirksomheten i utlandet redusert med 42 prosent, og innenlands - med 22 prosent.

- Jernbane er absolutt aktuelt for oss, men vi har ikke lagt opp noe bevisst program for å dreie reisevirksomheten vår over til NSB. Nå handler det mest om minst mulig reising i forbindelse med et lønnsomhetsprogram vi er i gang med. Men selvfølgelig reiser vi når vi må. Og miljøbevisste som vi er, velger vi tog der det er naturlig. Forutsatt at det er bekvemt, at det ikke tar for lang tid og at det fungerer, sier Kai Rosenberg, direktør i Telenor Konsernkommunikasjon.

- Signatur-togene gir jo gode muligheter til å jobbe underveis. Problemet er at den dagen man virkelig planlegger å jobbe - ha et møte om bord for eksempel - er det satt inn et annet tog i stedet. NSB er ikke jo ikke helt til å stole på, fastslår Rosenberg.

HAR IKKE TID

Stein Rohde Hanssen, direktør i Gjensidige NOR, har signert avtaler med både NSB og flyselskaper. Men reiser med tog står ikke for mer enn ti prosent av selskapets totale reisevirksomhet.

- NSB har mye å hente på høyere avgangsfrekvens, høyere fart og bedre regularitet. Jeg skulle virkelig ønske de hadde ressurser til å satse skikkelig, sier Rohde Hanssen.

Eksportutvalget for fisk er ikke uenig.

Saken fortsetter under annonsen

- Hadde togtilbudet vært bedre i Norge ville vi selvfølgelig vurdert det, men for oss handler det i stor grad om tid, poengterer informasjonsrådgiver Åshild Nakken. Og opplyser om at medarbeiderne i Frankrike nesten bare bruker tog når de reiser innenlands.

- Der har de jo TGV-en, et hurtigtog som virkelig fungerer. Det gjør jo toget til et interessant alternativ.

Norsk Hydro benytter NSB for cirka fem millioner kroner (etter rabatter) per år - to tredeler på Vestfoldbanen. Men er ikke spesielt fornøyd, de heller:

- Kortdistansetogene tar for lang tid, har for dårlig service og for dårlig regularitet. Signatur-togene er bra på service og komfort, men det tar fortsatt for lang tid, sier informasjonsdirektør Tor Steinum.

GLADE AMATØRER

Ifølge Steinum driver InterCity-togene på samme måte som for 30 år siden.

De burde vært langt bedre tilpasset pendlere og forretningsreisende.

Saken fortsetter under annonsen

- Sammenlignet med flyselskapene er NSB «de glade amatører», utbryter han.

Den norske Bank er ikke fullt så misfornøyd. Selskapet melder om stor tro på tog som transportmiddel for forretningsreisende, og gode erfaringer med Signatur-togene. Men de ønsker seg likevel forbedringer:

- Det må bli enklere å koble seg opp med PC, også mot Internett. Det bør være mulighet for arbeidsro i form av egne kontorløsninger, samt mulighet for møtevirksomhet uten å forstyrre andre. Dessuten ønsker vi å kunne holde telefonkonferanser og vise presentasjoner via projektor på toget, sier Anders Bigseth, kommunikasjonsrådgiver i DnB.