Den femte Sorte Enke
Det er mørkt, mørke vegger og gulv, dempet belysning. Ølet er billig, før klokken halv åtte om kvelden skal halvliteren gå for 29 kroner bedyres det.
Homsestedet Den sorte Enke er i gang igjen.
Kulturhuset Enka i Kirkegata 34 ble for to år siden landskjent for alle historiene om dop, sex, bruk av mindreårige og økonomisk svindel i stor skala. Berømmelsen nådde nye høyder da det ble antydet at stortingsrepresentant Jan Simonsen hadde fikset skjenkebevilling. Etter en enorm popularitet gikk stedet på uforklarlig vis konkurs, og de involverte er nå under politietterforskning. Hvor ble det av alle pengene?
Konkursrytteren Ole Bjørn Finckenhagen har vært knyttet til Kulturhuset Enka så vel som til de tidligere homsestedene med navnet til den Sorte Enka. Til tross for fire konkurskarantener for en serie med konkurser i restaurantbransjen, kunne Økonomisk Rapport tidligere i år avsløre at mannen fortsatte virksomheten og ga blaffen i lovverket.
Finckenhagens modell har hele tiden vært å bruke andres navn i sentrale posisjoner, noe som også er blitt påpekt av bostyrene for de forskjellige konkursene. Derfor var det heller ikke overraskende å registrere at han ikke står oppført som eier av Den nye sorte Enke.
Den nye enka lanseres i Kirkegata 30 noen hundre meter nedenfor de tidligere lokalene, der countrystedet Roots 66 tidligere holdt hus. Økonomisk Rapports reporter ble anonymt med på åpningsseansen, og fikk høre av mannen som presenterte seg som daglig leder at dette skal bli et nytt sted der folk kan møtes og slappe av.
- Vi skal servere vafler, og frem til klokken halv åtte om kvelden koster en halvliter bare 29 kroner, får vi forklart fra en ivrig barmann som titulerte seg som daglig leder. Han sier at hans kollega i baren har erfaring fra alle de tidligere enkene.
GOD BUTIKK
- Men først og fremst starter vi opp fordi det er veldig god butikk, legger han til.
Og vi tror ham så gjerne. For i løpet av de tre timene Økonomisk Rapport er til stede, blir det ikke slått inn et eneste salg i kassaapparatet. Pengene fra det relativt tørste klientellet går rett i kassa. En modell som passer godt til virksomheten i Kulturhuset Enka, der bostyret så vel som politi har hatt store problemer med overhode å finne noe regnskap.
Hvem er det så som står bak?
I Oslo kommunes næringsetat har det ikke kommet inn noen søknad om eierskifte for disse lokalene. Ifølge avdelingsleder Morten Bryhn er det fortsatt eierne fra Roots A/S som står som eier og bevillingshaver. Reglene er slik at ny eier kan holde på i inntil tre måneder på gammel bevilling før søknad om ny må sendes inn.
Eier, daglig leder og styreformann i Roots er ifølge innsendt skjema Zaim Said fra Jessheim. På spørsmål fra Økonomisk Rapport om hvilket forhold han har til det nye homsestedet, viser han oss til en annen mann. Selv forklarer han at det bare er på papiret han står i disse posisjonene. Neste mann forklarer oss at han akkurat har leid ut lokalene, og at den nye har pusset opp og får drive videre på hans bevilling.
- Hvem er den nye?
- Han heter John Richard Front, er svaret vi får.
John Richard Front er samboer av Ole Bjørn Finckenhagen. Han har selv ikke vært i arbeid på noen år, og står oppført i ligningsboka med en svært beskjeden inntekt og null i formue. Hvordan han således har råd til å pusse opp lokaler og betale dyre lokaler i et sentralt sentrumsstrøk er derfor ikke helt enkelt å forstå.
Ole Bjørn Finckenhagen er dermed formelt sett ikke med på det nye utestedet. Imidlertid er det slik at Økonomisk Rapport umiddelbart før stedet åpner får besøk fra flere av dem som jobbet tett sammen med Finckehagen på hans tidligere steder. De kommer uavhengig av hverandre, men de forteller den samme historien; nå er Finckenhagen i gang igjen.
Vi følger med.