De største mobilsyndene
Høylytt prat på offentlig sted irriterer folk mest når det gjelder andres bruk av mobiltelefon.
Mobiler som ringer på kino eller teater er også svært forstyrrende. Det samme kan sies om telefonsamtaler på restaurant, for ikke å snakke om snikfotografering.
Verst
- Det er nok av eksempler på at bruk av mobiltelefon er sjenerende, ubehagelig eller uønsket. Likevel ser vel de fleste av oss en del av denne bruken som mer uheldig eller uønsket enn annen type bruk, sier Erik Andersen, informasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.
Hvilken gruppe tilhører du?
Netcom har gjort en undersøkelse om nordmenns uvaner når det gjelder mobilbruk og har kommet frem til de største mobilsyndene. Undersøkelsen er gjennomført av United Minds for Netcom /Telia Sonera blant et utvalg på 1001 norske privatpersoner og 500 bedrifter.
Mobilsynderne deles inn i ulike grupper. Se her hvilken gruppe du tilhører.
Farlig
Det er imidlertid annen type bruk av mobilen som er langt farligere enn det som er nevnt ovenfor.
En undersøkelse gjort av InFact for mobilselskapet Chess viser at 58 prosent av norske bilførere innrømmer at de snakker i telefonen eller sender SMS mens de kjører.
Folk i aldersgruppen fra 25 til 39 år er de desidert mest uansvarlige trafikkantene. Her sier nesten åtte av ti at de ringer eller sender SMS mens de kjører. Kun 24 prosent forteller at dette ikke forekommer hos dem.
- Vi kan ikke ofte nok minne om at slik bruk er forbudt. For en bilfører er det kun tillatt å bruke mobiltelefon når samtalen kan foregå trådløst eller med bruk av håndfrisett. Dessuten skal mobiltelefonen være festet til en bilholder. Vent med å lese eller sende tekstmeldinger til bilen er trygt parkert, sier Andersen.
Irriterer mest
Her er rekkefølgen på hva nordmenn irriterer seg mest over ved bruk av mobiltelefon:
1. Høylytt prat på buss, tog, trikk og t-bane (72 prosent)
2. Snikfotografering (66 prosent)
3. Kjøre bil og snakke eller tekste i mobil (66 prosent)
4. Teksting under kafébesøk (40 prosent)
5. Svare i telefonen under kafébesøk (30 prosent)
6. Foreldre som snakker i telefonen mens de er ute med barna (20 prosent)