De fartsgale fant hverandre
Skiensmannen Thor Johannessen er en av Skiens rikeste personer og har slått seg på vinproduksjon på sitt slott Chateau des Ardailloux i Lot-et-Garonne i Frankrike, mens han bor på slottet Chateau la Poujade. Penger har han nok av. Den allsidige forretningsmannen og eiendomsbesitteren har tatt ut 227 millioner i utbytte de to siste årene, ifølge Dagens Næringsliv. I august frigjorde han 100 millioner på salg av Arkaden Storsenter. For et par år siden solgte han Handelsbyen Herkules. I hjembyen er han også kjent for sitt eierskap i glasstøyselskapet Th. Gundersen Engros.
Johannessen er kjent for sin samling av sportsbiler, og viser dem med glede frem. Før kjøpet av Koenigseggen hadde han 88 sportsbiler, ifølge VG. 41 av dem er Ferrarier. Lamborghinier har han også mange av. Den 12-sylindrede Mercedesen med 550 hestekrefter går fra 0 til 100 på 3,4 sekunder. Men nå har han altså fått en Koenigsegg som Mercedesen bare ser bakhjulene på. Du kan se bilene på hjemmesiden www.ardailloux.com. Og la det være sagt, Johannessen betrodde en gang VG at han ikke er særlig interessert i biler. Det er i hvert fall sikkert at han er opptatt av flytende stoff som ikke renner unna på fire hjul. Han har lansert seks viner på bestillingslisten til Vinmonopolet, klassifisert som Vin de Pays du Lot.
HØY HASTIGHET
Stor fart holder også arkitekten, ingeniøren og industridesigneren Bård Eker. Han er leverandør til storbedrifter over hele verden. Økonomisk Rapport har tidligere skrevet om hans suksess fra designbasen på bondelandet utenfor Fredrikstad. Det siste vi hørte om ham, er at han har fått fart på Hydrolift-båtene etter at han overtok kriseverftet, og han har kastet seg inn i offshore 1 racerbåtkonkurranse med Bjørn Rune Gjelsten som konkurrent. Nå samarbeider han med Königsegg om design, utvikling og markedsføring.
- Bilen og båten har samme kundegruppe, sier Eker, som markedsfører Koenigsegg i Norge, men yter også sin skjerv for å få bilen solgt andre steder i verden.
For et snaut år siden var Bård Eker stillestående et øyeblikk. Det var nok til at han tilfeldigvis kom i snakk med Königsegg. Eker fikk designoppdrag på fartsfenomenet som bærer samme navn som opphavsmannen. Nå skal ikke Eker ha hovedæren for designet til en av de få serieproduserte biler i verden, laget av bare carbon (slik Formel-1 bilene er). Königsegg startet bilfabrikken allerede som 22-åring, det vil si for 10 år siden. Grunnlaget var egenhendig opptjent kapital og en brennende idé. Bilen Koenigsegg ble påbegynt i 1994.
Planen er at Eker og Königsegg skal utvikle samarbeidet. Eker sier det er viktig å være med på markedsføringen fordi det gir designerne direkte kunnskap fra markedet. Tusener av bilinteresserte nordmenn så Koenigseggen på Autofil-messen i Lillestrøm i begynnelsen av november.
ETT ÅRS VENTING
De som ønsker seg en Koenigsegg må vente i ett år. Når ventetiden er over, må de tappe bankkontoen for 460.000 euro (snaue fire millioner kroner) pluss lokale avgifter (som utgjør millioner i Norge) for å få bilen registrert på sitt navn. Hensikten med å lage hele bilen av carbon, er at det gir god stivhet og lav vekt, begge deler viktig for kjøreegenskaper og evnen til å få opp farten. Königsegg er ifølge Eker den bilen med lavest luftmotstand og lavest egenvekt bortsett fra formel-1 biler. Hjulopphenget er unikt og skal sikre gode kjøreegenskaper. Motoren er spesialutviklet for Königsegg, med aluminiumblokk produsert av Teksid, Italia, samme blokkleverandør som Ferrari F1 bilene. Teknologien bak rammekonstruksjonen er selvutviklet på fabrikken i Sverige. Føreren sitter i en firkantet fyrstikkeske festet til rammen, en selvbærende monococue som det heter blant de innvidde.
- Det er en racerbil med registreringsskilter. Hva som virkelig er bra på bilen, vet du ikke før du har kjørt den. Men du må ikke kjøre fort med den, bilen er behagelig å kjøre vanlig med, og så kan du ta av taket, sier Eker.
Målgruppa er bilgærne gutter med svært god råd. Flere nordmenn er i samtale med Eker om saken. De interesserte har blitt velstående på raske børskurver og ønsker nå å ta veikurvene i stor hastighet. Mer vil ikke Eker si om den saken. Men han vil gjerne selge et Koenigsegg til sine argeste konkurrenter på vannet, blant annet Bjørn Rune Gjelsten.
- Jeg er interessert i alt som går fort, sier Eker som begrunnelse på hvorfor han har kastet seg inn i samarbeid med Königsegg.
I august ble scenen på Aker Brygge befolket av finanskjendiser som Røkke, Gjelsten, Celina Middelfart og halen av finansfolk hvis navn ofte dukker opp i Økonomisk Rapport og Dagens Næringsliv. Og midt blant dem, propellen Bård Eker med racerbåt, Hydrolift-båt og Koenigsegg, omkranset av TV 2 og tusenvis av tilskuere som betaler for å se på. En perfekt salgsscene.
VERDENS RASKESTE
Bilpressen har skrevet at Koenigsegg er verdens raskeste serieproduserte bil, men dette er ennå ikke bevist i offisielle målinger. Teorien tilsier visstnok at dette skal være tilfellet; målt mot vekt vs motor hos konkurrentene. Vekten på denne bilen er 1150 kilo, hvorav motor ca 200 kg. Bilens teoretiske toppfart er 400 km/t pluss, men farten er fremdeles ikke oppnådd. McLaren F1 er regjerende rekordholder med 396 km/t.
- Christian von Koenigsegg (32) så Flåklypa Grand Prix som femåring. Fra da drømte han om å skape verdens raskeste bil til å kjøre på vanlig vei. Han startet importvirksomhet som 16-åring hvor han solgte frossen kylling og en rekke andre importvarer. Som 22-åring kunne han begynne å realisere drømmen. Da startet han bilfabrikk. Samme år, det vil si i 1994, kom lanseringen av Koenigsegg-bilen CC 8 S. Da hadde han etter sigende allerede vært flere år i tenkeboksen for å skape denne bilen, noe som i forhold til utviklings- og produksjonstid er nødt til å stemme.
Fabrikken ligger på en nedlagt millitærflyplass ved Angelholm i Sør-Sverige. De har en hangar og testbane utenfor døren på den tidligere flystripen.
80 prosent av bilens deler lages på egen fabrikk, og det gjør den temmelig kostbar.
30 fulltidsansatte og ekstrapersonell som kalles inn på oppdrag arbeider med Koenigsegg.