Datafrykt stanser kvinner
Tallene viser en stor underrepresentasjon av kvinner på nettstudier. Økningen på nettstudier har vært på hele 39 prosent i første kvartal i 2001, men det er hovedsakelig menn. 65 prosent av alle menn som tar fjernundervisning, tar det nå over Internett. Tilsvarende tall for kvinner er 34 prosent. 76 prosent av dem som tar brevundervisning er i dag kvinner, viser NKS-tallene fra første kvartal i år.
MISSER UTVIKLINGEN
- Fjernundervisning har vært et godt alternativ for personer som ikke har mulighet til å følge fast undervisning. Mangel på tid, eller mangel på læresteder i nærheten av bostedet, har gjort fjernundervisning til et godt alternativ for mange, sier Annelise Kiønig, informasjonssjef ved NKS Fjernundervisning. - Nettundervisningen har gjort kommunikasjonen mellom studentene og læreren tettere. Kiønig er derfor overrasket over at det er så få kvinner som velger denne mer «moderne» formen fjernundervisning. - Det er overraskende at kvinner ikke følger utviklingen i samme grad som menn. Frykten for data kan skremme kvinner fra å ta utdanning, sier Kiønig.
NKS har drevet med fjernundervisning ved hjelp av det norske postvesen i 90 år, men nå overtar Internett som undervisningsform. Dette er første gang det presenteres norske tall fordelt på kjønn når det gjelder studenter på nettet.
Annelise Kiønig sier at NKS har forsøkt å lokke flere fjernundervisningsstudenter over på nettet, og at utdanningsinstitusjonen planlegger mer oppmerksomhet spesielt rettet mot de kvinnelige brevundervisningsstudentene for å få dem over på nettundervisning.
Internett er et redskap som brukes aktivt i de fleste bransjer. Også innen fjernundervisning. - For å henge med i utviklingen er det viktig at kvinner lærer seg å bruke nettet på en effektiv måte. Således er e-læring en god mulighet til å lære å håndtere Internett. Det er trist hvis data og Internett skal skape nye skiller mellom kvinner og menn, det er nok av dem fra før, sier Annelise Kiønig.
NKS Fjernundervisning tilbyr over 90 kurs og studier knyttet til mediefag, data, ledelse og personal, prosjektledelse, økonomi og pedagogikk på videregående og høyskolenivå. Rundt 5000 studenter vil i løpet av året ha fullført nettstudier ved NKS Fjernundervisning.
FAGOMRÅDENE DELER
- Min erfaring er at det er en overvekt av menn som studerer på nettet fordi teknologikurs foreløpig er dominerende. Etter hvert som vi har tilbudt andre fagområder som for eksempel IT for lærere og Interiørskolen via Nettskolen viser det seg at kvinnene er i flertall. Mitt inntrykk er altså at det er fagområdene, og ikke i så stor grad teknologien som styrer fordelingen mellom kjønnene, sier utviklingsleder for NKI Nettskolen, Morten Flate Paulsen.
Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge (Informasjons- og kommunikasjonsteknologi Norge) er litt uenig at det står så dårlig til.
- På universitetene er det kvinnene som er flinkest til å fullføre. Menn lar seg lettere friste av penger og slutter før hovedfaget er ferdig. Kvinneandelen i IKT-Norges medlemsbedrifter er nå 23 prosent. Jeg tror ikke jenter har datafrykt, men kvinner er mer opptatt av bruk og funksjonalitet og vi menn er trolig mer opptatt av teknikk og dubbeditter. På korte studier ser vi dessverre at en del jenter faller fra. Vi må gå i oss selv, og vi vil diskutere med IT-skolene som også er medlemmer av IKT-Norge. Flere kvinnelige datalærere er kanskje tingen, sier Hoff.
Nettutdanning
- Stadig flere velger å studere fag på nettet fremfor tradisjonell klasseromsundervisning. Ca. 10.000 norske studenter tok etter- og videreutdanning over Internett ved utgangen av 2000. De aller fleste fulgte undervisningen på universitets- og høyskolenivå. I 1999 var tallet 5.000.
- Den typiske nettstudenten har både jobb og familieforpliktelser.
- Strykprosenten er mindre og gjennomsnittskarakterene bedre blant nettstudenter enn blant de ordinære deltidsstudentene.
- Hovedpoenget for storparten av studentene synes å være at undervisningen er fleksibel. De kan begynne når de vil og følge sitt eget tempo.
- Ifølge Norsk Gallup ligger Norge i verdenstoppen når det gjelder Internett-tilgang.
- 2,3 millioner nordmenn hadde tilgang til Internett i april. Det er en økning på 100.000 personer siden mars.
- 53 prosent av den norske befolkning har tilgang på Internett hjemme, mens 38 prosent har tilgang på jobben.
Kilde: NKI Nettskolen/Nielsen/NetRatings