Cruisebåter styrer unna Bergen

Publisert: 25. september 2009 kl 14.09
Oppdatert: 25. september 2009 kl 14.12

Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO, jobber på spreng mot norske myndigheter for å få dem til å snu når det gjelder den omstridte NOx-avgiften som ble innført på alle båter og skip fra 1.1.2007.

Løsning og kansellering.

NHO har 18 organisasjoner fra fiskeriene, skipsfart, cruise og turistnæringen i ryggen. Sammen kjemper de for få norske myndigheter til å redusere de økonomiske belastningene en slik avgift innebærer for de berørte næringene. NHO har lagt fram forslag til alternative løsninger. Etter påske har det vært hektisk møtevirksomhet mellom diverse departementer og NHO.

- Jeg har stor tro på at vi nærmer oss en løsning til det beste både for miljøet og de som vil bli rammet av NOx-avgiften, sier seniorrådgiver Geir Høibye i avdeling for energi og miljø i NHO.

I Cruise Norway AS sitter direktør Wenche Nygård Eeg. Cruise Norway er en interesseorganisasjon for 49 norske havner og destinasjoner. Helt siden den særnorske avgiften ble vedtatt, har hun fryktet kanselleringer fra cruiserederiene. For kort tid siden kom de første.

Cruiseskipet Athena har kansellert seks av syv norgescruise både i år og neste år. Det betyr at Bergen mister seks anløp alt i år, Flåm og Eidfjord mister fem anløp hver. Generalagenten Scannautic hevder at kanselleringene skyldes innføringen av NOx-avgiften, som påfører skipene økte kostnader.

Et annet cruiseskip, Rotterdam, har fire årlige cruise til Norge fra København via Vik i Sognefjorden til Flåm, med retur. For ikke lenge siden tikket en melding inn til Nygård Eeg om at båten ikke stopper i Vik i år. Med bare ett stopp i Norge slipper rederiene å betale NOx-avgift.

Saken fortsetter under annonsen

Neste år blir det verre, frykter Nygård Eeg.

- Vi har snakket med rederier som vurderer å flytte to av tre skip til andre destinasjoner utenfor Norge neste år, sier Nygård Eeg.

Hun frykter at en eventuell løsning i saken kan komme for seint.

Cruiserederiene planlegger sine ruter for to år om gangen. I disse dager legger rederiene opp sine ruter for 2009.

Store konsekvenser.

NOx-avgiften vil ramme både fiskeriene og skipstrafikken hardere enn cruise.

Myndighetens forslag om avgift på 15 kroner per kilo NOx-utslipp betyr 1800 kroner i økte utgifter for fiskeriene, 60.000 per fisker.

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge Cruise Norway legger hver cruisepassasjer igjen mellom 600 og 1200 kroner i Norge per besøk. Hvert år kommer rundt 1,2 millioner besøkende med cruise.

- Verdiskapningen på land, ikke minst på mindre steder, er stor. Det dreier seg om havneavgift, museumsbesøk, guider, busstransport m.m. Verdiskapningen på land i Geiranger er beregnet til 220 millioner kroner, i Oslo 285 millioner og 144 millioner kroner på Nordkapp, opplyser Nygård Eeg.

Fond.

NHO Reiseliv og Cruise Norway ønsker hele NOx-avgiften utredet bedre. Dersom de ikke får gjennomslag for det, foreslår NHO at det opprettes et NOx-fond. NHO foreslår at alle skip og båter som blir berørt av NOx-avgiften, istedenfor å betale 15 kroner i avgift til statskassen betaler mellom tre og fem kroner til et NOx- fond. Pengene i fondet skal brukes til å utvikle og finansiere NOx-reduserende teknologi på båtene. NHO lover med sin løsning å få til en større reduksjon i NOx-utslippene fra skip innen 2012 enn det myndighetene har lagt opp til.

- Vi mener denne løsningen er mer miljøvennlig og påfører de berørte langt lavere kostnader, sier Geir Høibye i NHO.