Carnegie krasjer

Publisert: 27. oktober 2008 kl 13.15
Oppdatert: 28. oktober 2008 kl 14.45

Fredag la den svenske investeringsbanken Carnegie frem et underskudd på 500 millioner i tredje kvartal etter et kredittap på over en milliard svenske kroner.

Handelsbanken har i dag trukket tilbake sine kredittlinjer til Carnegie, og den svenske finanskjempen er tvunget til å søke nødlån hos den svenske Riksbanken.

Samtidig melder den svenske Finansinspektionen at de innleder granskning av Carnegie i forhold til mulige mangler i intern styring og kontroll, melder E24.se.

Nødlånet til Carnegie er gitt med pant i holdingselskapets datterselskaper, som blant andre omfatter den norske avdelingen. Kredittilsynet er allerede på banen.
- Vi hentet inn en del informasjon på fredag, og vi er også i kontakt med den svenske Finansinspektionen, sier Eystein Kleven, leder av Kredittilsynets seksjon for verdipapirinstitusjoner til DN.no.
- Carnegie i Norge er eget selskap som oppfyller krav til kapital, sier Eystein Kleven uten at han vil gi informasjon om hvor solid norske Carnegie er.
I den spesielle markedssituasjonen som råder er Kredittilsynet allerede i gang med en undersøkelse som ser på såkalt motpartsrisiko i alle meglerforetak i landet.
- Vi ser på utestående fordringer for å vurdere motpartsrisikoen. Foreløpig tyder våre opplysninger på at tapet i Sverige er isolert til svenske Carnegie, men dette er forhold vi kommer til å vurdere tett, forteller seksjonsjefen.


Aksjekursen til Carnegie klasker ned over 60 prosent mandag og har falt 75 prosent de to siste handelsdagene.
Siden årsskiftet er markedsverdien til Carnegie redusert med over 90 prosent - fra 10 til 1 milliard svenske kroner.
Kursfallet forstekes av at Carnegie har islandske storeiere, skriver di.se.

Saken fortsetter under annonsen