Bygger vindpark til 10 mrd.

Publisert: 1. april 2009 kl 15.17
Oppdatert: 2. april 2009 kl 11.28

Vindparken blir på 315 MW, og vil bestå av 88 turbiner.

Produksjonen skal etter planen starte i 2011.

Når parken er kommet i full drift, forventes en årlig produksjon på om lag 1,1 TWh: Det er nok til å forsyne ca. 220 000 britiske husstander med miljøvennlig kraft. De totale investeringene er estimert til ca. 10 milliarder kroner.

Parken skal ligge Sheringham Shoal utenfor Storbritannia. Prosjektet har til nå vært heleid av StatoilHydro, men nå kjøper Statkraft 50 prosent av aksjene. StatoilHydro vil ha operatøransvaret i byggefasen.

Sheringham Shoal blir den største vindparken i både StatoilHydros og Statkrafts vindkraftporteføljer.

- Gradvis oppbygging av en sterkere posisjon innen fornybar energi er et ledd i StatoilHydros langsiktige strategi. Sheringham Shoal er et godt kommersielt prosjekt som viser vår målrettethet og kapasitet i så henseende, sier StatoilHydros konsernsjef, Helge Lund.

Han mener at utbyggingen av fornybar energi i Europa vil øke voldsomt frem mot 2020, og regner med at vindkraft vil stå for halvparten av veksten.

Saken fortsetter under annonsen

Statkraft er allerede Europas største produsent av fornybar energi og har omfattende erfaring med landbasert vindkraft.

- Gjennom partnerskapet med StatoilHydro går vi nå også inn i havvindindustrien, i tråd med vår vekststrategi og de investeringsplaner vi allerede har kommunisert til markedet, sier konsernsjef Bård Mikkelsen i Statkraft.

Sheringham Shoal ligger mellom 17 og 23 kilometer utenfor havnebyen Sheringham i North Norfolk og dekker et havområde på 35 km2. Byggearbeidene vil starte på forsommeren, og gradvis oppstart av produksjonen skal etter planen finne sted i 2011. Sheringham Shoal havvindpark har fått alle nødvendige konsesjoner for utbygging og drift.

StatoilHydro og Statkraft deltar også i den tredje konsesjonsrunden for utbygging av havvindkraft i Storbritannia. Selskapene har søkt konsesjoner gjennom konsortiet Forewind, hvor også SSE/Airtricity og RWE/Npower er med som partnere.