LOMMEBOKEN erstattes av mobiltelefonen.

Bussbillett på mobilen

Publisert: 2. februar 2009 kl 10.06
Oppdatert: 2. februar 2009 kl 14.52

I Tromsø har Telenor Research & Innovation og buss-selskapet Cominor AS gjennomført en vellykket test av mobiltelefonen som betalingsmiddel på bybussene. Tilbakemeldinger fra brukerne er svært positive, skriver i en børsmelding.

Cominor benytter i dag et billetteringssystem hvor elektroniske smartkort holder styr på de reisendes forhåndsbetalte klipp.
Ved påstiging holder brukerne kortet i nærheten av en kortleser, som tar ett elektronisk "klipp" av smartkortet, som fungerer som billett.

Klippekort i telefonen

Telenors forskere har utviklet en egen løsning for mobiltelefoner, som støtter Cominors billetteringssystem. Det innebærer at klippekortet lagres i selve mobiltelefonen eller på telefonens SIM-kort. Teknologien går under navnet Near Field Communication (NFC)
og gjør det mulig for elektronisk utstyr å kommunisere over korte avstander på noen få centimeter.
NFC-telefonene i pilotprosjektet i Tromsø ble brukt på lik linje med de vanlige smartkortene på Cominors busser fordi busskortet var integrert i telefonen. I tillegg kunne de reisende sjekke status på busskortet med et enkelt tastetrykk på telefonen.

Fornøyde brukere

Høsten 2008 fikk cirka 30 pilotbrukere i Tromsø utdelt hver sin telefon klargjort for bruk.
I den fire uker lange pilotperioden fungerte billettløsningen bortimot knirkefritt.
- Vi ønsket først og fremst å høre om folk liker denne måten å bruke mobiltelefonen på, og hva som skal til for å få løsningen enda bedre, sier forsker Erlend Pedersen, prosjektleder for utviklingsarbeidet hos Telenor.
- I en eventuell videreføring vil mobiltelefonen også kunne brukes til å forhåndsbetale reiseproduktene. Først da er vi over på en løsning hvor kontant betaling på bussen er borte.
NFC-telefonene vil også kunne brukes til å hente ned ruteinformasjon og annen informasjon som er nyttig for den reisende, sier Pedersen.

Nye tjenester

Saken fortsetter under annonsen

Lars Ingvard Hoff, leder for FutureSIM-satsingen i Telenor Research & Innovation, har stor tro på at mye av det vi i dag har i lommeboken etter hvert kommer til å bli lagt inn i mobiltelefonen eller på SIM-kortet.
- I tillegg til billetter vil du for eksempel kunne ha betalingskort, nøkler og mye annet i mobiltelefonen. Bussbilletten i Tromsø er et skritt mot denne visjonen. Dette prosjektet viser at vi gjennom samarbeid med selskaper innenfor andre bransjer kan være med på å bringe nye, innovative tjenester til kundene våre, sier han.