NYE INNTEKTSKILDER: Platesalget er ikke avgjørende for selskapets suksess. Little Steven har utviklet en ny modell.

Business på ny måte

Publisert: 24. januar 2009 kl 10.02
Oppdatert: 26. januar 2009 kl 11.57

LÆR AV DE BESTE: Springsteengitaristen, Sopranos-skurken og rockeidealisten Little Steven satser som plateselskapssjef. Look to Norway er mannens mantra.
Han har drevet plateselskapet Wicked Cool Records i tre år. Nå skal det vokse. Mot alle odds.

- You! I've got business with you later, utbryter Steven på Jersey-italiensk og forsvinner ut av suiten på Grand Hotell i Oslo et øyeblikk, mens plateselskapets daglige leder, John Luongo, forteller om mål, visjoner og strategier.
Selskapet er annerledes. Det mest overraskende er hvor mye tid det er innstilt på å gi artistene sine. Og at Luonge og Steven vet at de ikke kommer til å selge mange plater, men businessmodellen vil sikre dem økte inntekter.

Annerledes

- Wicked Cool Records er grunnlagt av folk som elsker musikk. Vi vet hvor vanskelig det er å livnære seg som rockemusikere i dagens marked. Vi er innstilt på å gi band som spiller god musikk, men som ikke får det til kommersielt, en sjanse, sier Luongo.
Steven kommer tilbake til suiten i det myteomspunnede antrekket med hodetørkle, sterke farger og åpen skjorte. Han forteller at de i stedet for å tjene mye på platesalget skal bygge en plattform som gjør det mulig å hente inntektene fra flere kanaler. Det skal de bli best på. Og de skal tenke langsiktig. Planen er å gå i pluss etter fire og et halvt års drift fra oppstart. Det vil si om ett til to år.

Unik modell

- Slik vi legger opp virksomheten, vil vi tjene penger, også med et platesalg på bare noen få tusen. Plateselskapets inntekter skal komme fra kombinasjonen av plassering av musikk i filmer, tv-serier, dataspill, reklamer, turneer, digitalsalg av låter og tradisjonelt platesalg, sier Steven.
I tillegg skal selskapet hans tilby artistene funksjoner som tradisjonelt har blitt ivaretatt av eksterne aktører. Management, booking og forlagsvirksomhet skal drives av Wicked Cool Records.
- Vi tjener allerede mer på lisensiering av musikken vår enn på platesalg, sier Little Steven. Steven har et verdifullt nettverk etter 35 år som artist og flere år som skuespiller og forretningsmann.

Inspirasjonen

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg hadde drevet radioshowet Little Steven's Underground Garage i flere år. Spilte bare den musikken jeg selv liker. Spiriten fra dette showet, og det faktumet at mange band som spiller min type musikk ikke lyktes, var avgjørende for at jeg bestemte meg for å starte Wicked Cool i 2006, sier han.
- Timingen var grusomt dårlig, ler han.
Men utfordringen tente ham.
- Når jeg er på turné får jeg ofte utdelt musikk av folk jeg treffer. I tillegg er det mange som sender meg plater. Jeg trenger ikke lete etter musikk, men når jeg hører noe jeg liker, snur jeg meg raskt rundt. Da vil jeg gjerne se bandet live. Slik får jeg vite hva det står for, sier Steven.

Norske band

Alle 18 bandene på Wicked Cool-labelen er rockeband. Mer spesielt er det at hele fire av dem er norske. Og Little Steven bedyrer at det kommer flere.
- Jeg elsker norske band. Akkurat nå er Skandinavia rockens hovedstad, og de norske artistene er helt der oppe, sier han. Foreløpig er bandene Cocktail Slippers, Los Plantronics, The Beat Tornados og The Launderettes signert. Steven er kjent for både å velge ut, utvikle og følge opp sine artister personlig. Turen til Norge bekrefter dette.
- Jeg liker å være hands-on med artistene jeg jobber med. Som kreativ person ønsker jeg å være involvert i alt fra bandets musikk til det visuelle og hvordan de ønsker å fremstå, sier han.
Da må han vite hvem de er. Og hvordan de skal presenteres. Han legger til at bandene har kreativ frihet og at alle beslutninger må være gjensidige. Men artistene har godt av å bli utfordret av en gammel ringrev, mener han. Dette gjelder på alle områder, men spesielt låtmateriale, sound og image.

Tjener mer

Little Steven sier han legger opp til at artistene skal tjene tre ganger så mye i sitt selskap som i andre selskaper når de leverer varene.
- Jeg tenkte at det måtte være mulig å gjøre artistkontraktene så enkle som mulig, og at kostnader burde kunne kuttes betraktelig. Vi er i det 21. århundret, og vi måtte justere vår virksomhet til hva en label er i dag. Det har vist seg å være en lur strategi. Bort med de fordyrende forskuddene til bandene. Inn med kreativitet og mer hardt arbeid fra de ansatte i plateselskapene. Produktorientering, sier Little Steven. Når timeleien fra de dyreste studioene og meningsløse reiser verden rundt skrelles bort, spares store penger, i følge rockelegenden. De skal i stedet brukes på best mulig produksjoner og riktig innsalg.

Utradisjonelt

- Problemet til de fleste band er å ha mange nok gode låter, men de beste sangene kan gis ut separat. Det har vi gjort med hell, sier han. Wicked Cool har gitt ut en rekke samleplater, der du finner norske band med sine beste låter, inne i mellom Keith Richards, Bruce Springsteen og andre kjente artister. Slik blir musikken solgt. De norske artistene eksponeres for et mye større publikum enn de ellers ville ha blitt. Og muligheten for at neste utgivelse med norske band selger neste gang er høyere.

Saken fortsetter under annonsen