Brustad bekrefter SAS-samtaler

Publisert: 13. september 2008 kl 11.43
Oppdatert: 16. september 2008 kl 08.42

- Vi er kjent med at SAS vurderer ulike løsninger for selskapet, det vil si at selskapet vurderer om det er en fordel for SAS å få inn nye eiere, sier næringsminister Brustad til NTB.
Hun vil ikke si noe om hvor langt aktørene har kommet i sine samtaler, men understreker at hun holdes løpende orientert.


Lufthansa

Fredag gikk det rykter om at det tyske flyselskapet Lufthansa skal være på frierferd hos SAS. I en pressemelding fredag ettermiddag bekrefter SAS at selskapet har samtaler med andre aktører, uten å nevne navn.
- I forbindelse med dagens spekulasjoner i media kan SAS bekrefte at selskapet er i ferd med å vurdere flere muligheter for gruppen. Som en del av denne prosessen har SAS samtaler om en mulig strukturell løsning. Det må understrekes at det ikke er tatt noen beslutninger, skriver SAS i meldingen.


På alvor

SAS har lenge vært presset av lav lønnsomhet, og varemerket har de siste årene blitt svekket av streiker. Næringsministeren sier at staten som aksjeeier i SAS forventer at selskapet tar de økonomiske utfordringene på alvor.
- Vi vet at SAS-styret i lang tid har jobbet med en strategisk plan for å sikre virksomheten i selskapet. Dersom ikke vilkårene for flybransjen endres vesentlig, må selskapet være forberedt på omstillinger, sier Brustad.
En av utfordringene for SAS blir å takle de store tapene som vil komme som følge av at et Spanair-fly styrtet på flyplassen i Madrid for en måned siden. Spanair er et av SAS' datterselskaper.

Saken fortsetter under annonsen


Nedskjæringer

Ifølge forskningsleder Jon Inge Lian ved Transportøkonomisk institutt er et eventuelt salg til Lufthansa ikke særlig bra for de SAS-ansatte. Et Lufthansa-kjøp kan medføre store nedskjæringer, mener han.
- Hvis det er Lufthansa som skal overta, så er det ikke bra for norsk og skandinavisk bransje, fordi Lufthansa og SAS til en viss grad har samme marked. Blant annet er de veldig interessert i Baltikum begge to. Så hvis dette skjer, så kan det bane veien for store nedskjæringer, sier Lian til NRK.


Stanset aksjesalg

Ryktene om at Lufthansa vurderer å legge inn et bud på SAS, førte fredag til at handelen med SAS-aksjer ble stanset. Tidligere på dagen steg SAS-aksjene bratt på børsen i Stockholm. Ved 13.30-tiden hadde kursen steget med over 11 prosent. Få minutter senere ble handelen stanset både i Stockholm og Oslo.
Handelen ble åpnet igjen et par timer senere, Ved stengetid ble aksjen omsatt for 47,40 kroner på Oslo Børs, en oppgang på 16,46 prosent. På børsen i Stockholm var oppgangen på 15,34 prosent.
Kommunikasjonsdirektør i SAS Claus Sonberg vil ikke kommentere overfor nyhetsbyrået TT om det var SAS som ba børsen om å stanse handelen med SAS-aksjer.
Den svenske staten er den største eieren i SAS med en eierandel på 21,4 prosent. Danmark og Norge eier 14,3 prosent hver.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen