Brown jakter på vei ut av finanskrisen

Publisert: 16. april 2008 kl 13.58
Oppdatert: 17. april 2008 kl 22.05

Brown skal møte både president George W. Bush og sjefen for USAs sentralbank Federal Reserve, Ben Bernanke, for å drøfte hvilke nye tiltak som må settes inn for å dempe skadevirkningene av den økonomiske krisen for den lille mann.

Den britiske økonomien er i ferd med å stagnere, og boligprisene har falt de siste åtte månedene, noe som skaper store problemer for boligselgere. Brown hadde tirsdag samtaler med ledende bankfolk i London for å drøfte krisen, som har utspring i det sviktende boligmarkedet i USA.

Redusert rente

Den britiske nasjonalbanken Bank of England har redusert styringsrenten tre ganger bare siden desember i fjor. Men regjeringen frykter at vanlige låntakere ikke får nyte godt av disse rentereduksjonene.

Etter samtaler med banktopper i Downing Street tirsdag kveld sa Brown at han holder fast på langsiktige løsninger for britisk økonomi, selv om det er nødvendig med upopulære kortsiktige tiltak.

Brown ønsker å understreke overfor dem som er bekymret for hjem og jobb at de ikke har noe å frykte «de nærmeste månedene». Hva de mer langsiktige løsningene vil være, skal blant annet drøftes i G8-sammenheng og i direkte møter mellom USA og Storbritannia.

Bank of England har pumpet nye 15 milliarder pund (knappe 150 millioner kroner) inn i banksystemet for å bedre likviditeten i finansmarkedene, skriver BBC på sine nettsider. Dermed har den britiske sentralbanken gått inn med 50 milliarder pund etter at kredittkrisen ble akutt som følge av sammenbruddet i det amerikanske boligmarkedet.

Saken fortsetter under annonsen

Spesielt forhold

Brown er oppsatt på å utdype det spesielle forholdet som alltid har eksistert mellom USA og Storbritannia. Når han møter Bush senere denne uken, er det andre besøk i Det hvite hus etter at han tok over etter Tony Blair i fjor sommer

Men Bush får avløsning om trekvart år, og Brown er interessert i å drøfte felles problemstillinger med etterfølgeren. Derfor håper han å møte både John McCain og demokratene Barack Obama og Hillary Clinton torsdag.

(©NTB)