BRYTENDE: Professor Finn Olav Levy og forskerkolleger har funnet metode for å holde svake hjerter i gang lenger, og som nå kan bli stor industri.

Bremser hjertesvikt

Publisert: 26. mars 2009 kl 16.18
Oppdatert: 30. mars 2009 kl 12.40

Noen av medisiner mot hjertesykdom gjør hjertet enda svakere på lengre sikt. Professor Finn Olav Levy ved Farmakologisk Institutt ved Universitetet i Oslo mener dehar funnet ut hvordan det er mulig å bremse en slik utvikling.

- Oi, vi fant løsningen! Vi hadde forsket innen feltet hjertesvikt i mange år, og det var utrolig flott å gjøre oppdagelsen, sier Levy.

Sammen med en gruppe forskere fra universitetet og nærliggende sykehus har han gjort funn som er så oppsiktsvekkende at Bio-Medisinsk Innovasjon, BMI, valgte å satse på å kommersialisere resultatene deres.

Det fisjonerte ut prosjektet i et nystartet selskap, Serodus i 2008, og gikk inn med 100 prosent av aksjene. Etter hvert har forskerne kommet inn på eiersiden.

Verdensledende

Forskernes hypotese er at et stoff som dannes i kroppen, serotonin, blir ugunstig for hjertet ved hjertesvikt. Løsningen er dermed å hindre det stoffet i å virke på hjertet. Dette har ikke vært forsøkt noe sted tidligere, og de norske forskerne regnes som verdensledende på området.

Dersom Serodus kommer i mål med sitt produkt, mener Levy pasienter som rammes av hjertesvikt kan leve mye lenger enn i dag.

Saken fortsetter under annonsen

Lever lenger

- Det er vanskelig å angi slikt akkurat, men i forhold til for 20 års tid siden vil nok levetiden dobles, sier han.
Levy sier han er glad for støtten de har fått fra Innovasjon Norge og fra Forskningsrådet og at det er nødvendig i startfasen. Da er det naturlig nok ikke mulig å få med seg investorer.