BP bruker ikke norsk oljevernutstyr

Publisert: 11. juni 2010 kl 09.40
Oppdatert: 15. juni 2010 kl 13.16
Grunnen til at oljeselskapet BP, som eier brønnen som lekker i Mexicogolfen, ikke benytter utstyret, er at det ikke er godkjent i USA, skriver Stavanger Aftenblad.
Norsk Oljevernforening for Operatørselskap (Nofo) gjorde klar 150 kubikkmeter dispergeringsmiddel, oljelenser og annet utstyr til bruk av BP.
- Det middelet NOFO tilbyr er ikke godkjent i USA, til tross for at det er mindre skadelig. Det er grunnen til at det ikke blir benyttet, sier pressetalsmann Jan Erik Geirmo i BP.
Dispergeringsmiddelet BP bruker heter Corexit 9500, og er ifølge Aftenbladet et av de kraftigste midlene på markedet. Det norske regnes som langt mildere. Dispergeringsmiddel brukes til å løse opp oljesøl til finere partikler som så blandes med sjøvann.
- Vi er heldige i Norge. Vår råolje er lett og vi trenger derfor ikke like kraftige kjemikalier for å dispergere oljen, sier Ståle Jensen, miljørådgiver i Nofo.
BP har fått kritikk for å bruke for mye dispergeringsmiddel i Golfen. Så langt skal 3,4 millioner liter ha blitt spredt ut over oljesølet. Det har ført til at BP er blitt bedt om finne et mindre giftig alternativ.
Saken fortsetter under annonsen