Børskvinner skyr it- og offshore-selskaper

Publisert: 22. september 2009 kl 11.27
Oppdatert: 22. september 2009 kl 11.30

Ønsker flere kvinner. Selskapene vil tjene på å øke kvinneandelen på grunn av større tilgang til kapital, samt mulighet til å få flere dyktige kvinner i styrene, mener Aksjonærforeningen.

Kvinner eier selskaper på Oslo Børs til en verdi av 15 milliarder kroner. Det er forsvinnende lite i forhold til den samlede børsverdien, som ved utgangen av februar var på 1909 milliarder kroner.

I år satser Aksjonærforeningen og AksjeNorge på å få flere kvinner med på arrangementene. AksjeNorge-dagen som arrangeres til høsten skal ha et vesentlig kvinnefokus.

- Vi forsøker å finne frem til presentasjonsformer av aksjemarkedet som ikke er gjort på en finansanalytikers måte, men gi en informasjon som er tilrettelagt for den vanlige sparer, sier John Peter Tollefsen, som er daglig leder i begge foreningene.

- Hvordan da?

- Vi kan få flere kvinner til å presentere stoffet. Slik det har sett ut til nå, har det vært tragisk. Ofte har fem personer presentert aksjemarkedet, og alle har vært menn. Vi lurer derfor på om vi skal lage arrangementer der bare kvinner blir invitert, sier han.

Fremmedfrykt.

Saken fortsetter under annonsen

Så langt behøver AksjeNorge og Tollefsen ikke å dra det, mener småaksjonæren Judith Birkeland i Flekkefjord. Sammen med datteren Aina Birkeland gikk hun inn med 80.000 kroner i aksjemarkedet på nyåret 2005. Hittil har investeringen gitt en avkastning på 150 prosent. Mor og datter følger nøye med bevegelsene i markedet.

Kvinner flest sokner helst til sparebankenes trygge grunnfondsbevis, som alltid gir utbytte. Satsing på selskaper innenfor bransjer som it, olje og offshore vitner om at Flekkefjord-duoen ikke har en tradisjonell kvinneprofil når de plukker aksjer.

- Dette bør ikke gjøres til en kvinnesak, da stritter jeg imot. Det bør være en kombinasjon av begge deler. Det dreier seg om å gi bedre informasjon om hvordan vi kan sette i gang og hvordan vi gjør det i praksis. Jeg ser ingen forskjell på kvinner og menn når det gjelder å investere, mener Judith Birkeland.

- Men det er en kjensgjerning at bare et fåtall kvinner er med i markedet?

- Ja, det med aksjer har vært en mannsgreie, men slik har det alltid vært med økonomi. Jeg tror det handler om fremmedfrykt. Du hører om gründere som fosser frem med masse kapital, og de er ikke foregangsfigurer for oss fordi mange dermed tror de må inn med enorme beløp for å være med. Du trenger ikke det, sier Birkeland.

Ønsker dobling.

Aksjonærforeningen og AksjeNorge har som mål å minst doble antall kvinner som opererer i aksjemarkedet i løpet av en femårsperiode. Selskapene vil tjene på det, mener John Peter Tollefsen.

Saken fortsetter under annonsen

Han mener selskapene bør tenke fremover. Flere kvinner enn menn tar høyere utdannelse i dag. De vil komme i en stillings- og lønnsposisjon som gjør det mer naturlig å reflektere over det å kjøpe aksjer. Ved en lav andel kvinnelige aksjeeiere har markedet ekskludert en del av den frie kapitalen som burde være tilgjengelig.

I dag er ikke innhenting av kapital et stort problem, men selskapene bør forberede seg på dårligere tider, mener han, og trekker frem ytterligere et poeng:

- En ting som er vesentlig er at selskapene nå pålegges en 40 prosents representasjon av det ene kjønnet i styrende organer. Jeg ønsker at de primært skal fylle opp disse fra interesserte aksjonærer. Da tror jeg at de må gjøre noe i forhold til det å få opp større interesse blant kvinner for å bli aksjonærer, sier Tollefsen.

Tapas og rødvin.

Voss Veksel- og Landsmandsbank ASA topper listen over hvilke børsnoterte selskaper som har høyest kvinneandel blant aksjonærene. Førsteplassen skyldes ikke en bevisst satsing fra bankens side.

- Mye av omsetningen vår går i arv, sier soussjef Einar Larsen.

Vekselbanken ivrer likevel etter å få flere kvinnelige aksjonærer inn i markedet. I løpet av våren skal banken for første gang ha kurs for kvinner. Det vil gå ut innbydelser til kvinnelige kunder til samlinger der lokkematen er tapas og rødvin.

Saken fortsetter under annonsen

- For oss er det et poeng å ha kvinnelige aksjonærer, fordi vi er pliktige til å ha kvinnelige styremedlemmer. Våre styremedlemmer må være aksjonærer i banken. Slik sett er det viktig å ha noen å velge mellom, sier Larsen.