Børsens brottsjøer traff Domstein
Fiskefabrikanten har flere tiår bak seg i en næring som er vant til kraftige prisvariasjoner, men Domstein fant fort ut at børskursen svinger mer enn underliggende forhold tilsier.
- Finansmarkedet gjør ting verre og bedre enn de er, sier Domstein.
Han er konsernsjef i Domstein ASA og styreleder i lakseoppdrettsselskapet Fjord Seafood ASA. Domstein-familien er majoritetsaksjonær i firmaet med samme navn og Domstein ASA største eier i Fjord Seafood. Eierskapet i oppdrettsselskapet forvaltes gjennom Domstein ASA.
I 2000 løftet Domstein ASA oppdrettsdelen sin over til Fjord Seafood som ble børsnotert. Året etter ble Domstein ASA notert. Kursene lå på et høyt nivå. Sommeren 2001 kunne Rolf Domstein glede seg over å se hvor store verdier han rådde over, men så falt verdens børser. Norske oppdrettsselskaper fikk ekstra mye juling på grunn av fallende laksepriser. Fjord falt med 96 prosent. Domstein ASA ble 74 prosent mindre verd. Fjord trengte mer kapital. Emisjoner var nødvendig. Domstein visste naturligvis at fiskeprisene er sykliske, men han var ikke forbredt på at nedgangen skulle bli så stor og vare så lenge.
KAPITALMANGEL
Mange eiere legger vekt på å få frigjort kapital når de tar bedriften på børs. Det var ikke Domstein-familiens plan. De har ekspansive ambisjoner og vil være med å restrukturere sjømatindustrien. Dannelsen av Fjord Seafood var et ledd i dette. Fjord er nå verdens nest største fiskeoppdrettsselskap. Familien skulle selge seg ned fra 40 til under 28 prosent ved børsintroduksjonen i Fjord for å få en åpen eierstruktur i selskapet. Kursen var 55 og Domstein ba om heller å la seg bli utvannet gjennom planlagte oppkjøp og fusjoner fremfor å selge seg ut til så lav kurs. Siden har kursen falt. Selskapet har vært nødt til å gjennomføre flere emisjoner til lav kurs for å skaffe seg nødvendig kapital, ikke minst til oppkjøpene i Chile og oppkjøpet av belgiske Pieters, som er en av Europas største sjømatprodusenter. Domstein har måttet bli med for ikke å få sine verdier utvannet på lav kurs.
De fikk sanne børsnoteringens fare for at eiernes verdier utvannes hvis de ikke har ekstra kapital tilgjengelig til emisjoner i tider med lave kurser. Senere har utvanning kunnet skje gjennom emisjoner til høyere kurs, og i forbindelse med oppkjøp og fusjoner. Domstein er i dag nede i cirka 20 prosent i Fjord.
- Nå sitter vi med en oppside vi hadde mistet hvis vi ikke hadde vært med på emisjonene. Heldigvis var vi forberedt på at slikt kunne skje, og hadde en plan for hvordan vi skulle skaffe oss kapital, sier Domstein.
Eierne i andre oppdrettsselskap har fått det verre fordi de ikke hadde nok kapital å gå inn med da det var krevet.
- Det ligger i sakens natur at den som tar en virksomhet på børs, særlig en syklisk bedrift, må ha evne og vilje til å støtte opp om verdiene, hvis ikke kan de forsvinne, sier Domstein.
Han tilføyer at han gjerne skulle vært denne lærdommen foruten. Domstein ASA fikk sviktende resultater, hovedsakelig som følge av verdiutviklingen i Fjord, men dramatikken har vært mindre i dette selskapet.
HELT NØDVENDIG
Rolf Domstein fastslår at det hadde vært umulig å bygge seg opp fra en regional til en internasjonal aktør uten kapitaltilførsel fra børsen. Børsnoteringen synliggjorde verdiene i selskapet, og det ga igjen grunnlag for å få inn investorer. Domstein fikk inn langsiktige investorer før børsnoteringen, men Domstein mener det ikke hadde vært mulig å få andre til å investere i selskapet hvis de ikke hadde hatt som mål å børsnotere det slik at det ble likviditet i aksjen. Det gjelder både Fjord Seafood og Domstein ASA. Sistnevnte er landets nest største leverandør av frossen sjømat til dagligvarehandel og storkjøkken gjennom Domstein Enghav. Når det gjelder pelagisk fisk, er Domstein én av to store nasjonalt.
- Markedsposisjonen gir oss mulighet til å utvikle oss videre både på kostnads- og markedssiden, sier Domstein.
- Det skjerper vårt fokus på å skape resultater at vi til stadighet blir vurdert og må rapportere resultater offentlig, men på godt og vondt blir ting mer kortsiktige i et børstnotert enn i et tradisjonelt familieselskap, sier Domstein, som mener at dette ikke rokker ved selskapets langsiktige ambisjoner.