Bønder på styretur
Om styret
- «Kunnskap om bedriftsledelse, markedsføring, finansiering, juss og tekniske spørsmål er begrenset.»
- «I stedet for å bidra med råd på disse områdene, stiller styremedlemmene spørsmål til ledelsen om hvorfor ting gjennomføres slik de gjøres.»
- «... det mangler en del kompetanse i forhold til ledelse og drift av store organisasjoner.»
- «De tillitsvalgte er melkebønder. Man har ikke trukket inn personer som kan se bedriften fra andre perspektiv... Dette kjennetegner hvilke saker som tas opp og hvordan sakene diskuteres på styremøtene.»
- «Rundt styrebordet utvikler det seg også en inndeling i et A-lag og et B-lag blant de eiervalgte representantene.»
- «Likevel kommer det frem en slags uuttalt rangstige blant styremedlemmene. Rangordningen er knyttet til anerkjennelse og bidrag på styremøtene, inklusive det å bli lyttet til. De fleste styremedlemmene og personene i toppledelsen er klar over den indre rangordningen.»
- «Ved konserndannelsen ble det bestemt at det skulle minst tre kvinner inn i konsernstyret. Menn med lengre erfaring, og den gang kanskje også mer innsikt, måtte vike.»
- «I våre observasjoner av arbeidet i styrerommet har vi sett at fem eller seks av styrets medlemmer ikke har bidratt vesentlig i diskusjonene eller beslutningsprosessene.»
- «I enkelte saker kommer det også frem at styremedlemmene blir påvirket av eksterne eller regionale interesser.
- Det ble også observert en del eksempler på at styreleder og konsernsjef pleide å foreta sine interne koordineringskommentarer mens visse personer hadde ordet, men ikke mens andre hadde ordet.»
- «Mer enn en gang har imidlertid styremedlemmer opplevd at de har blitt manipulert ut fra en bevisst bruk av prøveavstemminger og avstemmingsregler.»
- «Normalt anbefales det å ha 6-7 styremedlemmer... Tine-styret har 14 medlemmer.»
- «Vi har imidlertid observert enkelte ganger at fagpersoner fra Tine presenterte informasjon som kom overraskende på konsernsjefen.»
- «Det er to styremedlemmer som i de fleste saker tar ordet først. De sitter ved siden av hverandre lengst ute til høyre for styreleder. Dette medfører at styreleders oppmerksomhet i stor grad går til dem og til høyre for seg. Styremedlemmene som er valgt av de ansatte, sitter på helt motsatt side. De må gjøre mer for å få oppmerksomhet, og av og til blir de oversett helt.»
- «I Tine-styret er det flere ganger gitt uttrykk for at man periodisk ikke får gehør hos landbruksministeren.»
Om styreleder
- «Styreleder kan oppfattes som en imperiebygger... Det er vår oppfatning i dag at klimaet i konsernstyret i Tine i stor grad er påvirket og delvis formet av ham... Han kan være mild i formen, men han kan oppleves som veldig rå når han brenner for noe.»
- «Konsernsjef presiserer at han aldri diskuterer vedtektsforslag med styreleder. De vet imidlertid hvor de har hverandre, og de bruker lang tid sammen på å tenke gjennom hvordan de skal få med seg styret.»
- «...blir det antydet at viktige saker sjelden kom opp til avgjørelse dersom konsernsjef og styreleder er sikre på at det blir et «negativt» utfall.»
Om konsernsjefen
- «Ut fra generelle vurderinger vil Tine nå gå over i en fase der styret i større grad enn tidligere må legge opp rutiner for å sikre seg mot ledelsesmessig opportunisme. Dette belyses for det første med at det vil komme en ny styreleder, og det er ikke gitt at de tillitsforhold som har eksistert mellom nåværende styreleder og konsernsjef vil fortsette. For det andre belyses det med at konsernsjefens hvetebrødsdager nå er over. Den tiden han har fått lov å prøve og feile er over, og styret i Tine kan ikke lenger overse feil og svakheter.»
Forskernes anbefalinger
Professor Morten Huse og stipendiat Margrethe Schøning var på de fleste styremøtene fra høsten 2003 til sommeren 2004. I tillegg har de gjennomgått styrets sakspapirer og intervjuet alle styremedlemmer og konsernledelsen.
Rapporten deres fastslår at det er avvik mellom det man normalt forventer av et styre og Tine-styrets virksomhet. Forskerne rådet styret til å styrke internkonrollen i selskapet for å få bedre rutiner for å vurdere ledelsen. De skriver at konsernsjefer normalt blir den sterkeste og best informerte på de fleste områder og at dette ifølge teorien øker faren for ledelsesmessig opportunisme, som igjen lett fører til mistillit.
Forskerne ber Tine vurdere om selskapet fortsatt skal ha 14 styremedlemmer. (Det er vanligvis rundt 20 personer på styremøtene.) De skriver videre at selskapet må sørge for å få inn styremedlemmer med kompetanse på viktige områder som man ikke har kompetanse på i dag. I tillegg må det trekkes inn kompetanse for å vurdere ledelsesbeslutninger. Den kan trekkes inn eksternt. I så tilfelle er det viktig at det er styret som setter premisser for dette. Ellers vil en kunne oppleve at konsernledelsen trekker inn ekspertise for å selge inn beslutninger og vurderinger som konsernledelsen står for.
Rapporten ble skrevet før Tines tillitskrise i markedet og før konsernsjef Jan Ove Holmen gikk. (Den er datert januar 2005.) Forskerne skriver at selskapet må forberede seg på skifte av styreleder fordi Jostein Frøyland ikke kan gjenvelges. De gir styrelederen mye av æren for den positive kulturen som eksisterer i styret, og skriver at det ikke er gitt at andre klarer å vedlikeholde denne kulturen, og at det kan hende at behovene i Tine krever en annen beslutningstakingskultur. Det innebærer at man bør forberede seg på en reduksjon i antall styremedlemmer, og man bør tenke gjennom hvilket bidrag som bør forventes av hvert styremedlem. Styrearbeidet har vært bygget opp rundt tillitsforholdet mellom styreleder og konsernsjef. Rapporten anbefaler at styret også holder møter uten topplederne til stede, og at selskapet gjør noe med styremedlemmenes manglende toppledererfaring.
De to forskerne konkluderer med at styrearbeidet i Tine gjennomføres profesjonelt. Forskerne tilhører BIs Senter for samvirkeforskning i Institutt for innovasjon og økonomisk organisering. Senteret er finansiert 50/50 av Gilde og Tine.
Godt styrearbeid
Norsk Anbefaling er laget for godt styrearbeid og corporate governance i børsnoterte bedrifter. Anbefalingens punkt 8 sier: Styret bør sammensettes slik at det kan ivareta aksjonærfellesskapets interesser, og selskapets behov for kompetanse, kapasitet og mangfold.
Her er yrkene til Tine-styrets medlemmer: bonde, bonde, bonde, bonde, bonde, bonde, bonde, bonde, bonde, bonde, meierist, meieriarbeider, sjåfør, konserntillitsvalgt.
Tine er ikke børsnotert. Forskerne fastslår at Tine i hovedsak følger Norsk Anbefaling.