Boliglånskrisen vil koste 5.000 milliarder

Publisert: 9. april 2008 kl 09.10
Oppdatert: 30. juli 2008 kl 12.03

I en dyster rapport skriver Det internasjonale pengefondet (IMF) at fallende boligpriser og mislighold av boliglån kan føre til tap på 565 milliarder dollar.

Sammen med tap på andre typer eiendomslån, forbrukslån og selskapsgjeld i USA kommer samlede tap opp i rundt 945 milliarder dollar, ifølge IMF.

«Krisen sprer seg fra boliglån til eiendomsmarkedet, forbrukergjeld og til selskapsgjeld,» skriver IMF i sin halvårlige rapport om globale finanser.

Det er første gang IMF har utarbeidet et offisielt estimat på hvor store globale tap banker og andre finansinstitusjoner har lidd som følge av krisen som begynte for åtte måneder siden.

Sjefen for IMFs avdeling for penge- og kapitalmarked, Jaime Caruana, sier at krisen vil føre til innstramminger på kredittmarkedet i en rekke økonomiske virksomheter, og at den vil få store følger, ikke bare for USAs økonomi, men også i noen grad for Europa.

I rapporten skriver IMF at det ikke er blitt fokusert nok på hvor store lån som banker, forsikringsselskaper, hedgefond og andre har påtatt seg, og hvor stor risikoen er dersom det hele rakner på ukontrollert vis.

«Det er klart at dette ikke lenger bare dreier seg om en likviditetskrisen, men dype svakheter i bankbalanse og svake kapitalbaser, noe som betyr at konsekvensene blir mer omfattende og langvarige,» heter det.

Saken fortsetter under annonsen

IMF kritiserer finansinstitusjoner med svakt kapitalgrunnlag for å ha tatt for stor risiko med for lite kapital.

(©NTB)