Blodig mobilhøst
Konkurransen har hardnet til gjennom sommeren med stadige prisreduksjoner fra mobiloperatører og tjenestetilbydere. Selskaper som selger mobiltelefoni over nettet leder an i utviklingen.
Foreløpig klimaks ble nådd da Dagbladet og dn.no brakte beskyldninger operatørene i mellom om at selgerne deres jukset, løy og tok i bruk skitne triks for å hente tilbake tapte kunder.
- Det er synd at konkurransen i markedet fører til at flere operatører tyr til slike metoder i stedet for å drive reell konkurranse på gode priser og tilbud til kunden, sier daglig leder Thomas Sandaker i Mobyson.
BESKYLDNINGER
Sense var blant dem som var ute med beskyldninger. Visstnok skal Sense-sjef Nadir Nalbant selv ha vært utsatt for det dn.no og Dagbladet karakteriserer som skitne triks og løgn fra selgeren til en konkurrent. Selgeren visste ikke hvem han eller hun snakket med, og ga feil informasjon om Sense sine priser og hvor mye han ville spare på å skifte leverandør. Men Økonomisk Rapport sitter på en e-post i forbindelse med overgang fra Sense til Mobyson der det går frem at Sense-selgere benytter samme metode og uriktige informasjon som konkurrenten er påstått å gjøre. I e-posten står det at med Sense-abonnement «oppnår du lavere ringepris og lavere sms enn med Mobyson».
Økonomisk Rapport har i samarbeid med ITavisen Business sjekket de laveste Sense-prisene opp mot Mobysons på telepriser.no. Mobyson kom best ut - faktisk er de nest billigste aktør. Nalbant unnskylder likevel ingen ting. Han hevder til tross for dette at Sense-selgeren ikke gir gal informasjon, og at kundene «over tid» kommer billigere ut med Sense enn med Mobyson.
Chess er en av aktørene som ikke har tatt ordet i denne verbale krigen, selv om de følger nøye med på hva som skjer.
- Alle har vi sikkert noen småsvin på skogen. Det skyldes overivrige selgere, sier administrerende direktør Idar Vollvik.
Telenor er blant dem som beskyldes for skitne triks. dn.do og Dagbladet skriver at Netcom, Tele2, Chess, TalkMore og Sense beskylder Telenor for skitne salgstriks. Vollvik i Chess tilbakeviser at de fronter et slikt angrep.
- I bunn og grunn gjør ikke Telenor annet enn å forsvare butikken sin, sier han.
Informasjonssjef Esben Tuman Johnsen i Telenor forteller at det de beskyldes for ikke skal forekomme.
- Vi skal drive vår butikk på en ordentlig måte, inklusive telefonsalg. Vi håper at konkurrentene gjør det samme, sier Tuman Johnsen.
Han forteller at Telenors selgere ikke har opplysninger om hvilke selskaper frafalne kunder går til, at samtaler opptas på bånd og at det innhentes skriftlig samtykke ved overgang til Telenor fra konkurrent.
KRAFTIG SANERING
Det er nå 12 tilbydere i det norske markedet for billig mobiltelefoni, såkalt mobilt kontantkort. Det er enda flere i markedet når det gjelder mobilt abonnement.
Samme skittkasting skjedde i Danmark, hvor forbrukerne sist vår kunne glede seg over et prisras på 60 prosent på mobilsamtaler.
- Det er en måte å markedsføre seg på. Aktørene går fra det lukkede til det åpne rom, sier den danske teleanalytikeren John Strand.
Han mener man på denne måten ønsker å vise seg frem som den lille aktøren som kjemper mot de store og sterke.
- De små ønsker å få sympati. Det blir litt Robin Hood-tendenser, sier Strand.
- Markedet har blitt litt Texas. For fire år siden var det 19 aktører. 15 forsvant. Nå ser vi samme trend igjen. Problemet er at det ikke er plass til så mange aktører. Det går ikke rundt, sier Chess-sjef Idar Vollvik. - Alle vil ikke overleve. Det kan jeg garantere deg. Det er ikke heldig for markedet, den tilstanden jeg ser nå.
Sense-sjef Nadir Nalbant mener nåværende tilstand vil tvinge gjennom en kraftig konsolidering. Han håper ikke det skjer, men er sikker på at mange av operatørene er på vei mot skifteretten.
- Terskelen for å etablere seg som aktør har vært for lav. I løpet av ett år tror jeg det kun er to netteiere igjen og to eller tre videreselgere, sier han
Sense blir nødvendigvis ikke kjøper av konkurstruede selskaper. Det kan fort koste mer enn det smaker, mener Nalbant.
Mobyson er en av de nettbaserte aktørene som har dukket opp i løpet av forsommeren. Selskapet hevder at de til tross for sommerferien, har kapret et femsifret antall kunder.
- Vi er halvveis til break-even og har positiv kontantstrøm i september. Men vi har hatt våre investeringer. Vi driver denne sjappa for 2,5 millioner kroner i året, sier Sandaker.
Heller ikke han tror at alle operatørene i dagens marked er levedyktige på sikt.
- Noen lever på knapper og glansbilder, men marginene er likevel ikke gode nok for å overleve. Fokuset må være på kostnader, sier Sandaker.
PRISBUNNEN
Dagens mobilkunder kan få redusert sine kostnader betydelig ved å gå over til de nye aktørene. Problemet er at tilbudet av ulike mobilabonnement, ringe- og SMS-priser er blitt veldig uoversiktlig. Det krever mer av kundene. Sandaker i Mobyson mener telepriser.no er en hjelp for sammenligninger av priser etter ringemønstre. Nalbant er uenig i at telepriser.no gir et godt grunnlag for kundene. Han mener det er for mange ulike konsepter og kreative løsninger.
- Telepriser.no er mer villedende enn veiledende. Kundene vil ha godt av å få mer effektive priser, slik vi ser i bankverdenen når det gjelder renter, sier han.
Til tross for at prisene den siste tiden er kuttet, tror ikke de operatørene Økonomisk Rapport har vært i kontakt med at det ligger større prisreduksjoner i luften. De mener markedet ikke beveger seg mot danske forhold, hvor prisen per minutt er under 70 øre.
- Norge er et helt annet land med en annen topografi. Ringepriser til 75 øre er under kostpris for tjenestetilbyderne, sier Sandaker.
Han mener at dette er en drømmesituasjon for Telenor og NetCom. Via tjenesteleverandørene får de økt avkastning på sine GSM-investeringer, mens de bygger ut 3G-nettet, mener Sandaker.
- Markedet har kanskje beveget seg litt mot danske forhold. Nå er den trenden snudd i Danmark hvor prisene igjen er på vei oppover, sier Vollvik.