Blikket høyt hevet

Publisert: 22. mai 2003 kl 12.24
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Spacetec omsatte i fjor for 58 millioner kroner, en nedgang på 15,9 prosent i forhold til 2001. Samtidig økte resultat før skatt med 51,4 prosent til 5,3 millioner.

Nedgang i omsetningen skyldes delvis en reduksjon i vareforbruk fra 21,8 millioner kroner i 2001 til 8,8 millioner kroner i 2002, sier økonomisjef Knut Johannesen. Økningen i resultat før skatt skyldtes en kombinasjon av aksjesalg i et datterselskap og større bidrag i produktsalget, sier han.

INTERNASJONALT SALG

Spacetec, som ble grunnlagt i 1984, er en del av Defence and Aerospace divisjonen i Kongsberg Gruppen.

Listen over kundene til Spacetec er imponerende. Her finner vi Meteorologisk Institutt i Oslo, regjeringen i Bangladesh, Lockheed Martin, universitetet i Singapore og European Space Agency. Mange kunder kjøper en "pakke" fra Spacetec. Den består av at man designer et komplett system for å styre satellitten, ta i mot dataene ved en stasjon på jorden, bearbeide dem og distribuere dem til brukere i riktig format.

- Vi er en høyteknologisk bedrift, men vi prøver i størst mulig utstrekning å bruke utstyr, teknologi og systemer som er "hyllevare". Det er svært ofte både best og billigst, sier adm.direktør Bjørn Kanck.

Selskapets produkt er software pakkene som er store og kompliserte. De sørger for at standard-utstyret gjør de tingene kundene ønsker.

Saken fortsetter under annonsen

- Målet vårt er å være best og billigst på noen få områder. Når man jobber med høyteknologi nytter det ikke å spre seg på for mange områder, sier han.

Spacetec er mer enn en vanlig konsulent bedrift. Opp gjennom årene har Spacetec også utviklet teknologi for å løse problemer, optimalisere kontakten med satellittene, bearbeide data så raskt som mulig og sørge for at de som trenger informasjonen får den fort og sikkert. Data innsamlingen er viktig for å utnytte informasjonen, men den er også viktig for å ha kontroll og
å kunne styre satellittene.

Spacetec ble startet som en utviklingsbedrift i Tromsø i 1984. Til å begynne med solgte man rene konsulenttjenester. Kongsberg-gruppen kom inn på eiersiden i 1994. Kanck er meget fornøyd med det.

- Det var viktig for oss å få en solid eier som jobbet med høyteknologi, sier han.

En av årsakene til at Spacetec holder til i Tromsø, er muligheten for hele tiden å teste og se om de løsningene den utvikler virker slik som de skal og må. Det kan den gjøre fordi Spacetec holder til i samme hus som Satellite Services, som er et annet firma i Kongsberg-Gruppen. Satellite Services er den norske stasjonen som fanger opp og analyserer data fra satellitter.

KOMPLETTE STASJONER

Spacetec kan være hjernen bak turnkey prosjekter og bygge opp en komplett jordstasjon som leveres med utstyr, både datamaskiner og antenner, software for å bearbeide og distribuere dataene og opplært personell. Firmaet har til nå levert flere enn 25 slike anlegg lokalisert nær sagt over hele verden.

Saken fortsetter under annonsen

Spacetec jobber også med mindre, mobile jordstasjoner, for eksempel om bord på skip.

- Det illustrerer godt vår strategi og arbeidsform. Vår styrke er at vi har oversikt og kan finne frem til de beste produktene og integrere dem på en fornuftig måte. Ser vi at kjeden fra satellitten til brukeren har et svakt ledd går vi inn enten alene eller sammen med andre og utvikler et bedre produkt, sier Kanck.

Det finnes rundt ti bedrifter i verden som driver med det samme som Spacetec. De som kjøper, presser prisene hele tiden.

- Våre amerikanske konkurrenter jobber ofte som utviklere for NASA. Det gir dem "gratis" kompetanse, og gjør at de kan dumpe prisene i noen tilfeller. For oss gjelder det å få utviklingsoppdrag via ESA. Her er imidlertid midlene begrenset og det er flere firmaer som er på jakt etter de samme pengene, sier Kanck.



Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen


KONGSBERG SPACETEC
2002-tall i millioner kroner med endring fra 2001
Omsetning58-15,90 %
Resultat før skatt5,351,40 %