Blackwater ute av Bagdad

Publisert: 8. mai 2009 kl 10.50
Oppdatert: 8. mai 2009 kl 14.18
Dermed er et bittert kapitel i den amerikanske okkupasjonen av Irak og amerikansk-irakiske forbindelser over.
USAs utenriksdepartement besluttet ikke å fornye kontrakten med Blackwater etter at den irakiske regjeringen kunngjorde at selskapet måtte ut av Irak etter episoden på Nisur-plassen i Bagdad 16. september 2007.
En irakisk gransking viste at 17 sivile ble drept og 20 såret da Blackwater-vakter åpnet ild med automatgevær mens de eskorterte en amerikansk diplomatisk kolonne gjennom byen.
Skyting satte søkelyset på den hemmelighetsfulle og lukrative virksomheten til private sikkerhetsselskaper som har operert uten lisens og med strafferettslig immunitet for vaktene i Irak. Blackwaters vakter tjente opp til 1.000 dollar dagen i Irak.
Saken fortsetter under annonsen
Blackwater, som har forandret navn til Xe, skal fortsette ha sikkerhetsvakter i andre byer i Irak og vil også fortsette sin helikoptertjeneste til september.
Det nye private sikkerhetsselskapet som overtar beskyttelsen av amerikanske diplomater, er Triple Canopy med base i Herndon, Virginia.
Mange av vaktene som Triple Canopy skal sende til Irak, skal være tidligere Blackwater-folk. Men Iraks myndigheter gjør det klart at ingen tidligere Blackwater-vakter vil få tillatelse til å arbeide i Irak (©NTB)