Bioteknologi kan bli ny gullgruve

Publisert: 31. juli 2008 kl 14.24
Oppdatert: 1. august 2008 kl 13.50

Norsk bioteknologisk industri har et enormt vekstpotensial og kan ha inntekter på rundt 80 milliarder i 2015. Det er en 13 ganger mer enn dagens omsetning på rundt 6 milliarder.

Tallene kommer fram i en rapport som Boston Consulting Group har utarbeidet på vegne av Legemiddelindustriforeningen (LMI). Forutsetningen for scenarioet er at Norge klarer å komme opp på nivå med Sverige og Danmark når det gjelder kommersiell utnyttelse av bioteknologisk forskning.

Norge er like god som Danmark og Sverige på bioteknologisk forskning, men klarer ikke å utnytte det kommersielle potensialet som ligger i denne forskningen. I 2006 søkte Sverige om dobbelt så mange, og Danmark om fem ganger så mange, legemiddelpatenter som Norge.

Legemiddel-industriforeningen mener det nå bør satses skikkelig, også her i Norge.

Siden 1992 har Norge passert både Sverige og Finland på det bioteknologiske forskningsfeltet og er sterkt overrepresentert i bioteknologiske forskningspublikasjoner. Norge har en ledende forskningsposisjon innen felter som immunologi, stamcelleforskning, nevrologi og marin bioteknologi.

Svensk-dansk suksess

- Den svensk-danske satsingen på Medicon Valley i Øresund-regionen har blitt en suksess fordi det er et resultat av en planlagt og villet politikk. Vi trenger en tilsvarende satsing her i Norge, sier administrerende direktør Pål Christian Roland i Legemiddelindustriforeningen.

Saken fortsetter under annonsen

Han viser til at det for 10 år siden ble dannet et sterkt bioteknologisk forsknings- og utviklingsmiljø i Øresund-regionen. I dag har denne næringsklyngen fått tilnavnet Medicon Valley og omfatter rundt 150 bioteknologiske selskaper som ligger helt i verdenstoppen når det gjelder kommersiell fremstilling av avanserte helseprodukter og nye legemidler.

Mye av forskningsarbeidet foregår på Universitetet i Lund og Universitetet i København hvor man er ledende i forskningen på diabetes, nevrologi og kreft. I tillegg har flere forskningsparker med både forskere og kommersielle aktører bidratt til at Medicon Valley er blitt en maktfaktor i europeisk legemiddelindustri og tiltrekker seg store mengder privat investeringskapital og får store offentlige overføringer.

I Norge investerte legemiddelindustrien rundt 1 milliard kroner i forskning og utvikling i 2006 og ligger fortsatt vesentlig bak Danmark, Finland og Sverige når det gjelder offentlige bidrag til medisinsk forskning.

Mangler ambisjoner

- Medicon Valley er bygget rundt samme type forskningsmiljøer som vi har i Norge. Derfor er det ingen grunn til at vi ikke skal få til en slik satsing også her. Det vi mangler i Norge er en felles ambisjon for kommersialisering av den norske bioteknologiske forskningen sammen med et styrket samarbeid mellom de ulike forskningsinstitusjonene. Bioteknologisk vekst er også krevende fordi nyskapingen stammer direkte fra universitetsforskning og krever mye investeringskapital. Vi trenger også å få den norske staten sterkere med på laget samtidig som vi tiltrekker oss mer risikovillig kapital. Klarer vi det kan Norge bli en bioteknologisk stormakt om 15-20 år, forklarer Roland.

Kan omsette for 153 mrd.

Hvis Norge kommer seg opp i verdensklasse på kommersiell utnytting av bioteknologisk forskning kan omsette for hele 153 milliarder i 2015, ifølge rapporten fra Boston Consulting Group.

Saken fortsetter under annonsen

- Bioteknologi kan bli vår nye oljeindustri og vi har all den intellektuelle kapitalen som skal til for å lykkes. Utfordringen er å bli like gode på kommersiell utnytting som vi er på å forske. Vi trenger noe å leve av nå oljen tar slutt og vi kan ikke la denne historiske muligheten glippe fra oss, sier Roland.