The Big Three: Alan Mulally(Ford), Robert Nardelli(Chrysler) og Rick Wagoner(GM).

Bilprodusenter får nødhjelp

Publisert: 6. desember 2008 kl 13.24
Oppdatert: 8. desember 2008 kl 15.42

Nødhjelpen blir på mellom 15 og 17 milliarder dollar, og ledere for Demokratene håper å få den vedtatt neste uke, opplyser en ikke navngitt kilde i Kongressen til nyhetsbyrået Reuters.

En annen kongresskilde forteller at det er enighet om at pengene skal tas fra et fond som opprinnelig var ment å skulle hjelpe bilindustrien til å bygge mer energieffektive kjøretøyer. Men fortsatt gjenstår diskusjoner om viktige detaljer, blant annet hvilke krav som skal stilles til bilprodusentene, skriver NTB.

Bare halvparten

17 milliarder dollar halvparten de 34 milliardene bilindustrien har bedt om. Demokratene håper likevel at summen vil være nok til at General Motors, Ford og Chrysler kan unngå konkurs fram til Barack Obama overtar som president 20. januar.
George W. Bush understreket fredag at bilprodusentene må betale tilbake hver eneste dollar dersom de får oppfylt sin bønn om krisehjelp.
Bush understreket at pengene tilhører skattebetalerne, og at han er bekymret over å gi økonomisk støtte til selskaper som kanskje vil gå over ende.
Samtidig ba han Kongressen om raskt å hjelpe den vanskeligstilte bilindustrien.

Neppe noe valg

Fredagens tall fra arbeidsmarkedet som viser den høyeste ledigheten kan har vært den avgjørende faktoren for bilprodusentene.
Tallene viste at over 300 000 amerikanere var blitt arbeidsledige i løpet av november, og at USA har mistet mer enn en million arbeidsplasser i løpet av året.
Dersom en av de tre store bilprodusentene hadde gått konkurs, kunne minst en million arbeidsplasser til blitt borte

Saken fortsetter under annonsen