Bill Gates og et glass moskitomygg.

Bill Gates slapp løs blodsugende tropemygg under foredrag

Publisert: 5. februar 2009 kl 12.14
Oppdatert: 9. februar 2009 kl 07.46

Det var på onsdag at Microsofts styreleder Bill Gates valgte å gi en uvanlig demonstrasjon av et alvorlig problem, nemlig den dødelige malariasykdommen. Mellom 350 og 500 millioner mennesker blir hvert år smittet av sykdommen som spres fra person til person via smittebærende myggen moskito.

I stedet for å bruke tid på en PowerPoint-presentasjon hentet Gates fram et glass som var fullt av moskito.

- Det er ikke bare fattige mennesker som skal oppleve dette, sa Gates og åpnet lokket for å la myggen fly rundt i foredragssalen, og la til at akkurat denne myggen ikke bar på malariasmitten.

Se video av foredraget her.

Filantrop

Stuntet hadde en hensikt: Microsoft-gründeren har de senere år trappet ned sitt engasjement i Microsoft og arbeider nå primært med å bruke sin enorme formue på å løse verdensproblemer. Sammen med sin kone driver han en stiftelse som har omkring 240 milliarder kroner til rådighet. Til sammenligning er Norges bistandsbudsjett i 2009 på 26 milliarder kroner.

Ett av problemene stiftelsen fokuserer på er nettopp malariaproblemet, en sykdom som tar livet av omkring en million mennesker årlig. Gates mener at dette problemet kan løses.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg er en optimist. Det finnes løsninger til alle problemer, og det finnes noen viktige problemer der ute, sa Gates.

Smitter millioner

Bill og Melinda Gates-stiftelsen har blant annet fokusert på å bekjempe malaria, som er et voldsomt helseproblem i en rekke afrikanske land.

Sykdommen har enorme konsekvenser for helsetilbudet og arbeidsproduktiviteten i fattige land, og Gates-stiftelsen har blant annet brukt penger på å skaffe myggnetting som skal forhindre at man stikkes av moskitomygg som bærer på malaria. I september kunngjorde Gates at stiftelsen ville gi 168 millioner dollar, over én milliard norske kroner, til arbeidet med å utvikle en vaksine mot den dødelige sykdommen.

I 2006 annonserte en av verdens rikeste menn, Warren Buffett, at han ville donere en stor del av formuen sin til Gates-stiftelsen.