Bil: Saab
Saab tapte store summer i 2002. Bare i første halvdel av året, tapte bedriften 1,2 milliarder svenske kroner (rundt 966,4 millioner norske kroner). I oktober alene falt salgene i Europa med 19 prosent. Saab regnet med salg av rundt 126.000 biler for fjoråret, hvilket ligger lavere enn målet på 200.000.
De dårlige resultatene er hovedårsak til at GMs Europa-divisjon ikke kommer til å nå sitt opprinnelige mål om å halvere sine tap til 350 millioner dollar i 2002, ifølge informerte kilder som har snakket med Wall Street Journal. Tapene endte opp på 549 millioner dollar.
Saab har lidt av sterk konkurranse samtidig som salgene har sviktet i USA og Europa. Den sterke svenske kronen i forhold til dollar har øket kostnadene, mens forsinkelser med den nye 9-3 sedanen har ført til tapte salg. Forsinkelsene, som skyldtes en restrukturing av fabrikken i Trollhättan i Sverige, kom etter at forhandlere solgte sine eksisterende inventar av gamle modeller over sommeren.
Forsinkelsene skyldtes problemer med dieselmotoren i 9-3, som kom fra GMs datterselskap Isuzu i Japan.
Saab forventer å selge rundt 125,000 biler i 2002, en nedgang i forhold til tidligere prognoser på 140,000 biler.
Som følge av problemene planlegger Saab en omfattende restrukturering som tar sikte på økt produktivitet både på utviklingen og produksjonen. Viggen er navnet på restruktureringsplanen, som er delvis bygget på restruktureringsplanen til Opel (Olympia). Tiltak kommer til å inkludere jobbkutt og reduksjon i tidligere ambisiøse ekspansjonsplaner. Mer enn 1300 av de 6600 ansatte ved fabrikken i Trollhättan mister jobben, men alle divisjoner inkludert salg- og markedsføring må kutte arbeidsplasser og øke effektivitet. Kostnadene i salg- og markedsavdelingen og administrasjonen skal ned med 20 prosent.
Fra og med 2003, skal Saab bygge 9-5-modellen på et enkelt skift, mens 9-3 skal lages på samme produksjonslinjen. Selskapet regner med at de nye tiltakene vil resultere i 20 prosent mer effektivitet på produksjonssiden.
Tiltakene inkluderer også forandringer på ledersiden. Toppsjefen Peter Augustsson fortsetter, men salgs- og markedssjefen Mikael Eliasson sluttet ved årsskiftet. Han ble etterfulgt av Jan-Åke Jonsson, som har ledet GM-divisjonen for kommersielle kjøretøy i Europa. Samtidig ble Gregory Daveson utnevnt til ny chief operating officer, mens Joseph Peter ble utnevnt til ny økonomisjef. Begge kom fra GM-hovedkvarteret i Detroit.