Betaling med mobilen
Alle små og store innkjøp, fra kaffekoppen på vei til jobb eller påskeferien til Syden, vil kunne gjøres fra mobiltelefonen. I Japan kan butikker ta seg betalt i mobiltelefon-vifting.
- Om vi ser ti år frem i tid, tror jeg at jeg ikke tar med meg kort og kontanter når jeg skal ut av huset. Jeg har alt i mobiltelefonen, sier Hanne Sjursen, konsernansvarlig for ID og elektronisk betaling i Telenor.
Det høres kanskje ut som en gimmick, men ifølge Visa bruker kunder opptil 20 prosent mer i butikken dersom de betaler elektronisk og ikke med kontanter. Når pengene er ute av syne er de også ute av sinn.
Milliardmarked.
Markedet for bruk av mobiltelefonen som betalingsmiddel er voksende. Ifølge konsulentselskapet Arthur D. Little vil bruken av mobiltelefonen som betalingsmiddel stige fra 11,7 milliarder dollar i 2005 til 37,1 milliarder dollar i 2008, men denne veksten vil ikke være jevn over hele verden. Enkelte land vil ligge langt foran resten, og Asia leder an.
Betaling for varer og tjenester via mobiltelefonen - såkalt m-payment - kan grovt skilles i to former: bestilling over SMS, hvor fysiske varer ikke utveksles umiddelbart, og trådløs betaling for varer som mottas der og da. Siden Telenor lanserte Mobilhandel i 2001, har man kunnet bruke mobiltelefonen til å bestille varer og tjenester som blir belastet telefonregningen eller en konto tilknyttet mobiltelefonen.
Mobilhandel har brukt tekstmeldinger som kommunikasjonsform mellom kjøper og selger. Det har fungert greit for bestilling av tjenester som kinobilletter og varer som blir sendt i posten, men for kjøp hvor en vare skal leveres over disk der og da, er ikke Mobilhandel en erstatning for kontanter. Ingen er interessert i å låse opp telefonen, skrive en SMS, finne riktig nummer og sende meldingen før man kan ta med seg kaffekoppen fra kiosken.
Trådløst.
I enkelte andre land, derimot, kan man utføre de fleste små innkjøp - kaffe, bussbilletter, aviser - og betale med mobiltelefonen.
Skal man betale for en billett på kollektivtransporten i Tokyo, holder det at man vifter med sin (svært moderne) mobiltelefon foran en terminal. En trådløs forbindelse etableres mellom telefon og terminal, og salgssummen trekkes fra en konto tilknyttet mobiltelefonen. Først når salgssummen stiger over et visst beløp, er det nødvendig å taste inn en PIN-kode.
Slike løsninger vil også komme til Norge, men først om noen år. Telenor ser nå på de avanserte mulighetene for å bruke mobiltelefonen som lommebok.
- Dette er et interessant område, og vi tror veldig på mobilen som betalingsinstrument i fremtiden, sier Hanne Sjursen, som forteller at Telenor allerede i år vil prøve å gjennomføre et pilotprosjekt med m-payment, for eksempel at man kan kjøpe kaffe på en kaffebar og betale ved å vifte med mobiltelefonen foran en terminal. Teknologien finnes, men det vil ta lang tid før dette vil være dagligdags i Norge. Hanne Sjursen tror ikke det vil eksistere en komplett løsning i markedet før i 2011-2012.
Telenors Mobilhandel-konsept har ikke tatt av, og flere tilknyttede bedrifter har falt bort siden lanseringen. I dag er tilbudet begrenset til kjøp av billetter og filmer, samt påfylling av kontantkort og spill på RiksToto.
Dersom m-payment skal ta av i Norge, må kunder, næringslivet, banker og telefonselskaper bli enige om hvordan systemet skal standardiseres. Og det tar tid.