Bernankes barndomshjem. 707 East Jefferson Street, Dillon, S.C.

Bernankes barndomshjem tvangssolgt

Publisert: 15. februar 2009 kl 23.40
Oppdatert: 18. februar 2009 kl 09.17

Ranchhuset som Ben Bernanke vokste opp, i den lille byen Dillon i South Carolina ble solgt på tvangsauksjon i desember.
Kjøperen er en ung lokal bankfullmektig som sammen med kjæresten, en lokal lærerinne, sikret seg et lite stykke verdenshistorie for 83 000 dollar.

27 år gamle Travis Jackson jobber for First Citizen Bancop i byen med cirka 6300 innbyggere, og innrømmer at det faktum at sentralbanksjenfen en gang bodde her, var en medvirkende årsak til at han kjæresten kjøpte eiendommen på East Jefferson Street.

Bortsett fra noen små reparasjoner vil Jackson beholde huset som det var da Ben Bernanke bodde der, og planlegger en dag å sette opp et skilt utenfor for å markere stedets historiske betydning.
- Det gir en følelse av stolthet å vite at en av de største lederne i vår tid har gått på de samme gulvene som jeg går på, sier Jackson til The Wall Street Journal.

Barndom

Ben Bernankes bestefar kjøpte huset i 1945 for 750 dollar. Familien har drevet byens apotek siden 1941.

Ben er kjent i Dillon som en smart og ivrig fyr. Han spilte saksofon i Dillon High School marching band og tok eksamen med toppkarakter i 1971.

Før han begynte på økonomiutdannelsen ved Harvard University arbeidet han som anleggsarbeider i forbindelse med byggingen av byens sykehus.

Saken fortsetter under annonsen

Om sommerne tjente han penger til studiene ved å jobbe som kelner på den meksikanske restauranten Sombrero Room i utkanten av byen.

Tøff resesjon

Den lille byen Dillon er spesielt hardt rammet av den økonomiske nedturen, som for Dillon Countys vedkommende startet lenge før finanskrisen.

Området i South Carolina har tradisjonelt levd av tobakk- og tekstilproduksjon. Begge industriene er blitt presset i et par tiår allerede.

Arbeidsledigheten ligger nå på over 14 prosent.

Bernankes 80 år gamle onkel, Mort Bernanke, driver fremdeles sin butikk hvor han selger oksygentanker, sykehussenger og annet helseutstyr.

Han regner med å ha tapt 35 prosent av sine private investeringer som følge av finanskrisen.
- I min alder er det ganske fryktelig, sier Mort Bernanke, men det er ingen kritikk av Ben. - Han kan stå på hodet om han vil, men det er ikke noe han kan gjøre for denne byen.

Saken fortsetter under annonsen

Bernakefamilen solgte eiendommen for rundt 20 år siden, men i 2006 kom det på markedet igjen.

De pensjonerte paret Dwayne Thompson og Sharon Rogers, som ikke ante noe om tilknytningen til Bernanke, fikk innvilget et lån på 123 000 dollar til 10,1 prosent rente. Godt over renten for ordinære boliglån, men utlåneren Landmark Mortage overførte låner til Opition One Mortage Corp som pakket det samme med andre boliglån til ett verdipapir pålydende 818 millioner dollar - og solgte det videre...

Få måneder etter Thompson og Rogers hadde kjøpt eiendommen mistet de begge arbeidet, og kom på etterskudd med betalingen.
Forrige måned erklærte den pensjonerte soldaten seg personlig konkurs.

Likevel har han stor sympati for den amerikanske sentrabanksjefen.
- Jeg vet at det må være ganske tøft for ham nå, sier den tidligere eieren av Bernankefamiliens eiendom i South Carolina.