Bergesen aktive bak Tønseth-kjøp

Publisert: 16. mai 2002 kl 10.49
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Mens skittkastingen mellom Kværners to tidligere toppsjefer, Erik Tønseth og Kjell Almskog pågår for fullt, har aksjonærer og styret i det etter hvert skakkjørte industrikonsernet i stor grad fått leve i skyggen.

Rederiet Bergesen var hovedaksjonær i Kværner på hele nittitallet og inntil det brått solgte seg ut sommeren 2000. Store deler av tiden satt administrerende direktør Svein Erik Amundsen som nestleder i styret i Kværner. Det var imidlertid naturlig nok styreleder Christian Bjelland som i stor grad kommenterte Tønseths jobb. Da styret til slutt ba Tønseth om å gå, passet han samtidig på å si at han selv ikke var styreleder da de store oppkjøpene ble gjort.

Da krisen i selskapet var et faktum i fjor sommer, måtte Bergesen som storaksjonær tåle hard kritikk fra gamle Kværner-aksjonærer, med Peder Anker i spissen. Anker er trolig en av de aksjonærene som kjenner Kværner best, med familien som aksjonær siden slutten av 1800-tallet.

Ankers hovedankepunkt mot Bergesen og utviklingen i Kværner var nettopp kjøpet av Trafalgar House i 1996 for ni milliarder kroner. Over natten fikk selskapet flere titalls tusen flere ansatte og talte plutselig 80.000 personer, forvaltet en omsetning på 80 milliarder kroner samt en helt ny gjeldsgrad.

Anker ba styret om at kjøpet ble behandlet av en ekstraordinær generalforsamling fordi det var så stort og omfattende. En ekstraordinær generalforsamling krever imidlertid at mer enn ti prosent av aksjonærene står bak kravet om det. Anker fikk ikke nok tilslutning, og kjøpet ble gjennomført uten generalforsamlingsbehandling.

I kjølvannet av granskingen av Kværner og de kraftige utspillene mellom Tønseth og Almskog, fremmer nå konserntillitsvalgt Rolf Utgård den samme kritikken. Han sier Bergesen som største aksjonær i Kværner har sluppet for billig unna det faktum at de ikke grep inn overfor konsernledelsen.

Styreformann i Bergesen og tidligere storaksjonær i Kværner, Morten Bergesen, er ikke interessert i å svare på kritikken mot rederiet overfor Økonomisk Rapport og ber administrerende direktør Amundsen kommentere kritikken.

Saken fortsetter under annonsen

- Du var nestleder i Kværner-styret i en årrekke og var med på å godkjenne Tønseths store oppkjøp. Var du bare passivt med, eller støttet du beslutningen om den veldige veksten?

- Jeg var hele tiden et aktivt styremedlem og var således ikke bare passivt med på spillet. Vi støttet som sagt oppkjøpene.

- Men det gikk jo galt etterpå. Hva var det som var feil?

- Det var gjennomtenkte planer, samtidig som vi alle vet at det gikk galt etterpå. Det var helt riktig etterpå feilene ble gjort.

- Men du som nestleder i styret og Bergesen som hovedaksjonær får kritikk for ikke å ha grepet inn. Hvordan kommenterer du kritikken?

- Det er en kritikk vi ikke er interessert i å svare på. Mange synes det er lett å være etterpåklok. For meg blir det altfor lettvint å si i korte trekk hva som gikk galt og hva vi burde gjort annerledes.

- Men hvorfor gjorde dere ikke noe for å stanse utviklingen da dere så at det gikk galt?

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg har ikke sagt at vi ikke gjorde noe, men jeg vil ikke komme med noen raske kommentarer om feilene og hvem som var ansvarlig for dem. Alt jeg kan si er at det ikke var feil å kjøpe seg opp, feilene ble gjort etterpå.

- Hva synes du selv om Erik Tønseth og Kjell Almskog - du opplevde jo begge fra styrets side?

- De var begge to spennende og tøffe personligheter, to tøffe gutter.

- Hva da med styrets rolle, hadde det ikke styrke nok til å styre det Tønseth og Almskog gjorde?

- Det kan man jo spørre seg om i ettertid, men jeg er ikke sikker på om det i ettertid er noe poeng i å gå inn i det forholdet, sier Amundsen.