Bekymret for bedriftssensur

Publisert: 30. juli 2002 kl 11.53
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

I dag foregår omkring 40 prosent av nordmenns bruk av Internett i perioden mellom 8 og 17, altså i arbeidstiden. Wathne vet at også flere store norske selskaper nå diskuterer hvordan de skal forholde seg til de ansattes nettbruk, og at enkelte har uttalt at de ønsker å iverksette ulike tiltak for å redusere bruken på dagtid. Stadig flere bedrifter sitter på raske bredbåndslinjer. Web-TV ble en realitet i fjor, og flere nettbrukere har oppdaget Napster og muligheten til å laste ned musikk gratis. Dette har medført en diskusjon om nettbruk i arbeidstiden.

BETYR MILLIONTAP

Carat estimerer fjorårets annonsemarkedet på nett til å ligge rundt 250 millioner kroner. Årets nivå vil være i størrelsesorden 325 millioner. Bortfall av seere på dagtid, vil med all sannsynlighet betyr mange millioner færre annonsekroner også.

- Dersom norske bedrifter nekter sine ansatte å surfe, vil det raskt bety en halvering av internettbruken på dagtid. Men foreløpig tar vi og annonsørene utviklingen med ro. Vi er altså ikke bekymret ennå. På kort sikt er det urealistisk å tro at slike drastiske tiltak blir en realitet, og at det i så tilfelle vil ramme mange. Jeg har inntrykk av at det er andre problemstillinger på nettet som er viktigere for dem å løse enn akkurat denne. Men fordi vi vet at størsteparten av trafikken foregår på dagtid, kan det være en kilde til bekymring i framtiden, avslutter Erlend Wathne i Carat Interaktive.

Administrerende direktør Sol Olving i Reklamebyråforeningen sier at annonsørene også på Internett betaler for et visst antall garanterte seere, og at de derfor får det antallet de har betalt for. Eksempelvis betaler man for 10.000 klikk.

- Er det sånn at for eksempel en arbeidsgiver går inn og sensurerer de ansattes bruk av en bestemt nettside i arbeidstiden, vil man kanskje ikke nå det antall seere som var garantert ved hver enkelt sending. Da vil nettstedet kjøre på til garantien er oppfylt. Men selvfølgelig ønsker annonsørene et visst antall seere innen målgruppen når de skal plassere sine annonsekroner på en nettside. Viser det seg at det av en eller annen årsak er færre enn man hadde forutsatt som ser på denne siden, vil de nok snart flytte annonsekronene videre til et mer attraktivt nettsted som når et større antall personer innen målgruppen, sier Olving.

FRYKTER IKKE SENSUR

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg tror ikke at norske bedrifter kommer til å begynne med sensur av hva de ansatte skal lese i arbeidstiden. Men jeg har stor forståelse for at de setter en stopper for porno etc., sier administrerende direktør i Nettavisen Knut Ivar Skeid. - Nettavisen er en nyhetskanal som mange bedrifter ser på verdifull. Vi er lite flåsete, så det skal nok mye til for at vi blir stengt ute. Jeg tror heller ikke at yngre, moderne ledere og mennesker vil finne seg i at de ikke får søke på seriøse tilbud på Internett i arbeidstiden. Det vil betyr å skyte seg sjøl i foten for arbeidsgivere som innfører sånne tiltak.

- Så du frykter ikke at annonsørene skal sky dere dersom folk ikke får lese Nettavisen i arbeidstiden?

- Nei. Det er en utopisk problemstilling for oss, sier Skeid.