Bedrifter i endring: Visma kjøpte seg opp på billigsalg

Publisert: 3. juli 2002 kl 10.34
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Tenk deg at du er en liten bedrift på Lillehammer eller Ål. Som inntil nylig kjøpte den ekspertisen du trengte for å føre regnskapene dine fra det lokale regnskapskontoret. Da er det stor sannsynlighet for at du i dag er kunde hos den samme; børskometen Visma.

It-selskapet Visma tilbyr noe så traust som dataprogrammer for regnskapsføring. En tjeneste som enhver bedrift har behov for, og som er svært lite konjunkturavhengig. Og den blir den mer og mer komplisert. Det er nok å nevne innføringen av momsreformen nylig.

- I tillegg hadde vi penger på riktig tidspunkt, sier konsernsjef Øystein Moan. Selv sitter han i ganske så anonyme kontorlokaler i Byporten i Oslo. Konsernstaben teller ikke mer enn tre personer, mens 1600 ansatte er spredt rundt i Norge. Samt noen i Sverige og i Finland.

Moan er en beskjeden mann, til tross for at han ble kåret til årets it-leder i fjor. Han vil ikke spekulere i om det var ren flaks eller hans teft som gjorde at selskapet sto med 700 millioner kroner i kontanter umiddelbart før kollapsen i bransjen.

Uansett, det var et svært gunstig tidspunkt for handel. Fjoråret var året da selskaper med penger i lomma kunne velge og vrake blant restene etter det store it-eventyret.
ANONYME
Visma har sin spede start tilbake til etterkrigsårene. Da så regnskapsselskapet dagens lys, fjernt fra dataalderen og med manuell bokføring som arbeidsredskap. Det selskapet Moan tok over i 1997, var et selskap som gikk ytterst dårlig og som sto på randen av konkurs. Kvartallstallene 1.kvartal 1997 viste solide minustall. Mye kan tyde på at det var den nye mannen som gjorde gullgrepet.

- Men hvorfor i all verden ta over et synkende skip?

- Vel, da kunne jeg liksom ikke synke lenger, sier han og legger til at det var en stor utfordring å prøve å gjøre noe med selskapet.
SPISTE DE ANDRE
- Og hva gjorde du som snudde utviklingen?

Saken fortsetter under annonsen

- Vi solgte ut en del av selskapet, Visma Marine, og fikk en svært bra pris. Kjøperen var villig til å gi 700 millioner kroner, og vi slo til. Med et sto vi med masse kontanter, sier konsernsjefen.

Lederen hadde valget mellom å dele ut pengene til aksjonærene eller å satse dem på å bygge opp selskapet på en ny, levedyktig måte. Moan underslår ikke at det var delte meninger om hvilken løsning som skulle velges. Men, som han sier; - Det var ikke mer delte meninger enn at jeg fikk den nødvendige aksept for å bruke dem til en videre satsing.

Og slik startet nye Visma. Akkurat mens it-markedet begynte å dale, startet det slumrende regnskapsselskapet sin utvikling oppover.

- Det var grep nummer to. Vi hadde pengene, nå var tiden inne for å legge det norske regnskapsmarkedet under oss, sier han. Og som sagt så gjort. I løpet av fjoråret kjøpte Visma opp over 20 norske regnskapsselskaper. Mange var på konkursens rand, mange var konkurrerende kjeder som Økonomi Partner, som plutselig var en del av Visma.

De fusjonerte også med et selskap som var tre ganger større enn dem selv, SPCS. Det manglet penger, det hadde Visma. I øyeblikket er Visma representert 40 steder i Norge. Det norske regnskapsmarkedet er snudd på hode i løpet av ganske kort tid.

I ettertid viser det seg også at Visma ble fjorårets mest aktive selskap på oppkjøpsfronten i Norge, og sto for en tredel av alle oppkjøp. En utvikling som også gjorde sitt for volumet. Fra 150 ansatte på lønningslista i desember 2000, er selskapet mer enn tidoblet i dag, og teller 1600 ansatte.

Visma er nå delt inn i to enheter. Visma Software, som leverer programvare for økonomistyring og logistikk, og Visma Services som leverer økonomiske og administrative tjenester, som regnskapsføring og rådgivning.
FORSKNING
Visma har ikke bare tatt for seg av norsk regnskapsverden. Det bruker store ressurser på å utvikle programmer for regnskapsføring. I fjor ble det satt av 150 millioner kroner på å utvikle teknologien. Det gjøres av ansatte som sitter delvis i Oslo, Fredrikstad, Sverige og Finland. De samarbeider tett, blant annet ved bruk av videokonferanser.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi anser det for høyst nødvendig å utvikle oss. Ikke fordi vi trenger å holde stillingen i år, men for å ha den samme plassen om fem år, sier Moan og beskriver en rivende utvikling i bransjen.

- Betyr det at det ikke lenger er mulig å klare seg som et lite selskap?

- Jo da, det vil fortsatt være mulig å være liten i Norge, men det blir dyrt å oppdatere datainvesteringene.
Mc DONALDS
Visma-sjefen har enda et kort i ermet. Han har allerede lansert en løsning for de små selskapene, som kanskje ikke ønsker å la seg kjøpe av oss. - Det er jo grenser for hvor mange penger vi har til å kjøpe selskaper. Nå tilbyr vi regnskapskontorer å benytte seg av vår ekspertise, vår programvare og vår logo. Vi bygger det opp etter franchise-modellen. Slik vil vi satse videre i Norge, sier han.

Visma gjorde enda et kunstgrep og fant sin nisje. Det tilbyr foruten ren programvare, hjelp med regnskapsføringen ved å ta den over fra bedriften. Og outsourcing av regnskapsføring er blitt en suksess. Vismas egne folk har tatt over regnskap for en rekke bedrifter og deres egne folk sitter i Visma-lokaler med regnskapene til store og små. Hundrevis av Visma-ansatte sitter i et av selskapets tre lokaler i Oslo og jobber på denne måten.

Som følge av it-raset, er det også lettere å få tak i folk. i kvalifiserte folk. Selskapet er godt fornøyd med rekrutteringen, til tross for at det ikke betaler spesielt bra. Timebetalingen for revisjon av regnskap ligger på mellom 500 og 600 kroner, og avlønningen skjer på individuell basis. Moen mener arbeidsforholdene og utfordringene er så store at de ikke trenger å tilby mer.

- Dessuten jobber vi hele tiden med å gjøre alt så kostnadseffektivt som mulig, sier han. Selv jobber sjefen gjerne titimers dager. Og når han har fri, har han alltid Visma i tankene. - Sånn er det vil å være sjef for et selskap som vokser så fort, mener han.

Med så mange oppkjøp bak seg, skulle man tro det holdt for en stund. Men det gjør det ikke. Moan har ingen ambisjoner om å kaste seg over det europeiske eller for den saks skyld det amerikanske markedet. Til det er kulturforskjellene for store, konkurrentene for mange og historiene om de som har brent seg betydelige.

Saken fortsetter under annonsen

Målet er derimot å ta deler av det nordiske markedet. Det har startet i Sverige, nå har Finland stått for tur. Nylig kjøpte Visma det finske, børsnoterte programvareselskapet Liinos. Det blir neppe det siste.

- Vi har muligheter til å tredoble vår omsetning i Norden, sier Moan. Selskapet ligger an til en milliardomsetning i år. Fjoråret ga en omsetning på 831 millioner kroner og et netto resultat på 73 millioner kroner. Og kanskje like viktig; en kontantbeholdning på 418 millioner kroner.

- Og du selv, hvor lenge har du tenkt å holde på? Det går jo så bra?

- Jeg hadde egentlig gitt meg selv fire - fem år. Nå har de snart gått, og jeg tenker jeg tar fire- fem år til, sier han.