Bedriftene dropper faste ansettelser

Publisert: 29. oktober 2009 kl 08.55
Oppdatert: 3. november 2009 kl 00.04
Den kommende sysselsettingsøkningen kommer ikke gjennom faste jobber, men i stedet som fleksible ansettelsesformer. Faste ansettelsesformer sees snarere som et hinder for økt sysselsetting. Det er noen av funnene i en stor undersøkelse Novus Opinion har gjort for bemanningsspesialisten Proffice i Sverige.

Hele åtte av ti svenske sjefer med ledelses- og personalansvar tror at en generell økning i sysselsettingen i første omgang kommer til å skje gjennom fleksible ansettelsesformer som prosjektbaserte ansettelser og ansettelser i en begrenset tidsperiode. Det fremgår samtidig at bedrifter som velger fleksible ansettelsesformer er mer villige til også å skape faste jobber.

- Alle funn i undersøkelsen peker i samme retning, nemlig at det kreves et mer fleksibelt arbeidsmarked for å skape flere og nye jobber. Fleksibiliteten innebærer ikke bare at det blir enklere å tilpasse seg konjunkturene, den vil fungere som selve drivkraften i sysselsettingen. Undersøkelsen er gjennomført i Sverige, men er høyst relevant også for Norge, sier administrerende direktør i Proffice i Norge, Per Bergerud.

I undersøkelsen kommer det også frem at åtte av ti sjefer opplever at det finnes ulike hinder for å ansette nye medarbeidere. Det fremste hinderet for å ansette nye medarbeidere, uavhengig av hvilken konjunktur økonomien er i, er de høye, faste kostnadene. Det mener 45 prosent av de spurte. 38 prosent av sjefene mener mangelen på fleksibilitet er det største hinderet.

- De høye kostnadene og risikoen for feilansettelser gjør det risikabelt å ansette medarbeidere i fast stilling. og i usikre tider blir bedriftene enda mer tilbakeholdne. Økt fleksibilitet i arbeidslivet vil gagne de som i dag er uten jobb, og da spesielt de unge, sier Per Bergerud.

Et annet interessant funn i undersøkelsen er at svenske arbeidstakere blir for lenge i en og samme jobb. Bare 12 prosent av de spurte sjefene er uenige i påstanden om at «mennesker i Sverige blir for lenge i samme jobb». 13 prosent er helt enig i påstanden, 26 prosent er i stor grad enig, mens 43 prosent sier seg til en viss grad enig. 6 prosent har ingen oppfatning.

Undersøkelsen er gjennomført av Novus Opinion på oppdrag av Proffice. De spurte inngår i en ledergruppe og har personalansvar. Totalt 312 intervjuer er gjennomført.

Saken fortsetter under annonsen