Banksjefene hører ikke på Kristin

Publisert: 23. oktober 2008 kl 08.16
Oppdatert: 23. oktober 2008 kl 22.56
Halvorsen mener at banklederne definitivt må droppe bonusutbetalingene etter årets finanskrise. I går skrev Dagsavisen at banksjefer og megler med bonusbasert lønn kommer til å tjene godt på regjeringens redningspakke. Samme dag advarte finansministeren Sparebankforeningen og Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) mot å bevilge seg store bonuser.

- Banklederne må droppe bonusene. Det er ikke ett menneske i dette landet som vil ha forståelse for at topplederne tar ut bonuser i år. Sier finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen til Dagsavisen.

Men oppfordringen møter kun en kald skulder av Arne Skauge, administrerende direktør i Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH). Som organiserer bankene og andre finansselskaper.
Saken fortsetter under annonsen


Skauge mener det er opp til bankenes styrer å avgjøre bonuser, og vil ikke komme med noen direkte oppfordring om moderasjon. Han advarer myndighetene mot å blande seg inn i lønn og bonus for ledende ansatte i næringen.

- Det er opp til hvert enkelt styre i bankene å avgjøre, sier han til Dagsavisen.
Saken fortsetter under annonsen

Skauge uttalte i en pressemelding fra FNH i går at myndighetskrav til avlønning og bonuser vil bli oppfattet i markedet som at selskapene er fratatt handlefrihet, og at det kan svekke tilliten til selskapene.

Skauge sier likevel at det ikke er sikkert at resultatene ved årsslutt vil gi like mye bonuser, og at banken må notere seg debatten i samfunnet om avlønninger og bonus.

Saken fortsetter under annonsen
Hverken DnB Nor-sjef Rune Bjerke eller styreleder Anne Cathrine Tanum ønsker å svare på spørsmål fra Dagsavisen om bonusutbetalinger.

Halvorsen har ikke lagt noen formelle krav i redningspakken til bankene.

- Det skyldes at pakken ikke inneholder subsidier til bankene. Det er en ren kommersiell pakke som bankene må betale for selv, sier Halvorsen til Dagsavisen.
Saken fortsetter under annonsen