Baltikum på billigsalg

Publisert: 18. mai 2009 kl 13.08
Oppdatert: 20. mai 2009 kl 11.56

- Norske selskaper har nå en gylden mulighet til å vokse i de baltiske landene. Det sier Tiina Link, direktør for Innovasjon Norge i Baltikum. Regionen innehar de tre tidligere Sovjetrepublikkene Estland, Latvia og Litauen, med rundt 20 millioner innbyggere.

De tre østersjølandene har opplevd en eventyrlig økonomisk vekst, særlig etter at landene ble EU -medlemmer i 2004. Alle tre gikk fra en tungrodd sovjetisk planøkonomi over til en vestlig, kapitalistisk modell. Det meste ble lagt til rette for utenlandske investeringer og etableringer, utlendingene fosset over sjøen. BNP steg med rundt 10 prosent hvert år.

Det norske eventyret startet rundt årtusenskiftet med utflagging av norske industriselskaper til Baltikum. Tross redsel for at Norge kunne bli tømt for egen industri, ble det raskt skapt den rene Clondyke -stemningen. Lønnsnivået i Baltikum var behagelig lavt, avstanden kort, og skattenivå og rammebetingelser lagt til rette for utenlandske investeringer.

Full brems

Den globale finanskrisen satte en bråbrems for den økonomiske ekspansjonen. Estland som har vært mest ekspansiv opplevde en nedgang på 3,5 prosent i BNP i fjor, en nedgang som ser ut til å fortsette i år. Arbeidsledigheten er forventet å komme opp i 8,8 prosent i Estland og Litauen, og hele 15 prosent i Latvia i 2009.

- Den finansielle krisen i Baltikum er tøff for mange, men samtidig er det kanskje sunt at vi bremser opp litt, sier Link.

Hun får jevnlig henvendelser fra norske bedrifter som er interessert i å etablere seg i Baltikum, men som nå er i tvil om det er rette tiden å prøve seg i øst.

Saken fortsetter under annonsen