BAHR kaster styrekortene

Publisert: 2. mai 2002 kl 16.46
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Forretningsadvokatfirmaet BAHR (Bugge, Arentz-Hansen & Rasmussen) er godt representert i styrerommene i de børsnoterte aksjeselskapene, og har i dag en portefølje på 8 børsnoterte styreverv. Bare Wikborg, Rein & Co kan skilte med flere styreroller blant børsselskapene.

I flere av disse selskapene leverer BAHR-advokater også juridiske råd, og er da lojale tjenere for selskapets administrasjon.

HONORAR IKKE NOK

Denne kombinasjonen er nærmest en forutsetning skal BAHR påta seg styreverv. For styrehonoraret alene er ikke nok for en forretningsadvokat til å forsvare tidsbruken overfor sine kolleger.

Økonomisk Rapport er også kjent med at en av BAHRs partnere som styreleder også har opptrådt som juridisk rådgiver for administrasjonen i det samme børsnoterte selskap.

Han understreker på sin side at den juridiske rådgivningen her har vært av teknisk art, og ikke hatt strategiske implikasjoner for selskapet.

- Dersom det juridiske arbeidet var av strategisk karakter ville det kunen oppstå en problematisk dobbeltrolle, sier BAHR-partner Ernst Ravnaas, som er styreleder i de børsnoterte selskapene Blom ASA og Itera ASA.

Saken fortsetter under annonsen

- Det har vi ingen kommentarer til, svarer direktør Kari Elisabeth Breirem i BAHR, på våre spørsmål om hva som er gjeldende praksis og retningslinjer for å påta seg styreverv. Hun har da først konferert med selskapets partnere.

- Hva er grunnen til dere ikke vil fortelle om det?

- Det får du snakke med Anders Eckhoff om.

Anders Eckhoff er partner i advokatfirmaet BAHR. Eckhoff og BAHR har lenge vært hoffleverandør av juridiske råd til Kjell Inge Røkke og Røkke-dominerte selskaper.

Da Røkke overtok kontrollen over Kværner, og skiftet ut hele styret, rykket Anders Eckhoff inn i Kværner-styret.

Anders Eckhoff er den av BAHRs partnere som sitter på flest børsnoterte styrverv. Eckhoff er nestleder i Kverneland og styremedlem i selskapene Kværner og Elkem.

Kværner bekrefter overfor Økonomisk Rapport at selskapet kjøper advookattjenester fra advokatfirmaet BAHR.

Saken fortsetter under annonsen

- I min praksis som forretningsadvokat har jeg ikke støtt på konkrete problemer knyttet til den mulige kombinasjon av styreverv og juridisk rådgiver, skriver Anders Eckhoff i en e-post til Økonomisk Rapport.

Eckhoff opplyser også at enkeltdeltakeres «virksomhet» som styremedlemmer utgjør en meget liten og synkende andel av firmaets virksomhet.

OLE LUND SENTRAL

- Jeg er selv en av meget få deltakere i BAHR som har verv i børsnoterte aksjeselskaper, fremholder Eckhoff. De øvrige børststyreadvokatene i BAHR heter Ole Lund, Ernst Ravnaas og Bjørn Gabriel Reed.

Ole Lund er vel det nærmeste du kommer en kjendis blant forretningsadvokatene, og han sitter i dag som styreleder i Statoil ASA, som er børsens mest verdifulle selskap.

Statoil opplyser overfor Økonomisk Rapport at selskapet ikke har bundet seg opp til noe fast advokatfirma.

- Vi bruker en vifte av advokater som rådgivere avhengig av emnet. Ingen av dem kan betraktes som primær eller den viktigste. Det gjelder også BAHR, erklærer Kai Nielsen i Statoil, som bekrefter at BAHR er med i viften av Statoils advokatforbindelser.

Saken fortsetter under annonsen

Ole Lund er også nestleder i styret i mediekonsernet Schibsted ASA.

Bjørn Gabriel Reed møter som styremedlem i Røkke-dominerte Aker Maritime, mens Ernst Ravnaas som nevnt er styreleder i selskapene Blom og Itera.

Styregjenganger og partner Anders Eckhoff skriver videre at han selvsagt er klar over at det i det senere årene har kommet økt fokus på mulige problemer knyttet til kombinasjonen av styreverv og advokatoppdrag.

Oppsiktsvekkende nok trekker han følgende konklusjon:

KASTER KORTENE

- I praksis vil et slikt fokus føre til at advokatfirmaet BAHR vil konsentrere sin virksomhet om forretningsadvokatvirksomheten og være mer restriktiv med å tillate enkeltdeltakere å påta seg styreverv, skriver Anders Eckhoff.

Det vil i så fall innebære at BAHR er villig til å kaste styrekortene, og rømme styrerommene. Men noen innrømmelser og knefall følger ikke meldingen. Der i mot et høflig «Takk for henvendelsen».

Saken fortsetter under annonsen

BAHR vil allerede denne våren redusere sin portefølje av børsnoterte styreverv. Ringreven Ole Lund sitter på oppsigelse både i Statoil og Schibsted, mens Anders Eckhoff selv er på vei ut av styrevervet i Kverneland ASA.

Så får vi da se hvor lenge Anders Eckhoff fortsetter i Kværner-styret.