Avviser omvendt bevisbyrde

Publisert: 23. juni 2008 kl 09.58
Oppdatert: 24. juni 2008 kl 09.15

I dag gjelder Yrkesskadeforsikringslovens prinsipper om omvendt bevisbyrde. Det vil si at arbeidsgiver/forsikring må bevise at sykdom ikke er betinget av eksponering i arbeidet, dersom krav skal bestrides, skriver NHO.

"Et slikt prinsipp er neppe mulig å håndtere i forhold til psykiske lidelser, og også svært vanskelig i forhold til muskel- og skjelett lidelser", skriver organisasjonene i et fellesbrev til Regjeringens ekspertutvalg. Det skal vurdere hvilke sykdommer som bør kunne godkjennes som yrkessykdom.

"Det vil ikke være mulig å se bort fra arbeidstakerens personlighet og tidligere sykdomstilfeller i et forhold der han eller hun kan påberope seg arbeidssituasjonen som årsak til problemer som allerede kan ha vært episodisk til stede i store deler av livet. Det må derfor lages kriterier for slike lidelser i forhold til yrkesskade/sykdom, og de juridiske forhold må definitivt vurderes nærmere før eventuelle endringer foreslås", heter det videre i brevet.

NHO, Spekter, KS og HSH mener derfor helt kategorisk at muskel-, skjelett- og psykiske lidelser må behandles i en egen liste etter vanlig bevisbyrderegel. En rekke lidelser er mer kompliserte fordi de kan ha flere årsaker. Dette gjelder spesielt muskel- og skjelettlidelser og psykiske lidelser og sykdom, men også samvirkninger mellom røyking/alkohol og yrkesmessige eksponeringer:

"Vi mener dette er en alvorlig mangel som må løses i det videre arbeidet. Dette har ikke minst betydning i forhold til dem som omfattes av disse lidelsene. For denne gruppen vil uklare kriterier kunne bidra til urealistiske forventninger og langvarige prosesser, med en uavklart livssituasjon som i seg selv vil kunne være en psykisk belastning", skriver organisasjonene.

De etterlyser også uavhengige utredninger om økonomiske og administrative konsekvenser, før endelige endringer om yrkessykdommer iverksettes.

Saken fortsetter under annonsen