Avtale i sikte

Publisert: 14. september 2008 kl 15.08
Oppdatert: 15. september 2008 kl 21.29

Det melder CNBC søndag.
Avtalen, som fremdeles kan gå i vasken, innebærer at alle de største Wall Street-selskapene går sammen om å kjøpe Lehman Brothers portefølje av råtne eiendomslån og samle dem i en såkalt "bad bank".
Wall Street skal i følge avtalen bla opp 30 milliarder dollar for Lehmans problemlån - det betyr om lag 3 milliarder for hvert av de største finanshusene på Wall Street.

Avtalen ble konstruert lørdag kveld og skal diskuteres med Wall Street-selskapene i dag søndag.
Dersom de går med på opplegget vil det bane vei for et salg av Lehman Brothers til en av de globale storbankene. Blant de aktuelle kjøperne nevnes Bank of America, HSBC og Barclays.

Misfornøyd

Men toppsjefene på Wall Street er ikke fornøyd med forslaget som er ført i pennen av FED, SEC og finansminister Henry Paulson, og de forbereder seg på en mulig konkurs i USAs fjerde største meglerhus.
- Hvorfor skal vi gi fra oss kapital for at Barclays og Bank of America skal kunne kjøpe en "ren" bank?, sier en av Wall Street-toppene til CNBC.
Til tross for motviljen, tror de fleste observatører at det blir en ordning. Rett og slett fordi man ikke har andre valg.
En av Wall Street-sjefene som deltar på krisemøtet i New York FED sier det slik: - Jeg synes det er logisk; hvis det ikke gjøres noe blir det Armageddon. Det betyr at det blir en avtale, og den vil bli annonsert klokken 18:00 (ET) søndag ettermiddag.
Men usikkerheten er fremdeles stor, og ennå kan alt skje.

Barclays på banen

Storbritannias tredje største bank, Barclays Plc., vurderer i øyeblikket et eventuelt kjøp av Lehman, melder Bloomberg News.
På vegne av styret i den britiske banken er Barclays' president, Robert Diamond, og et team av analytikere i ferd med å gjennomgå regnskapene til Lehman Brothers for å finne ut hvor store garantier banken trenger for å dekke potensielle tap.
Om Barclays vil overta Lehman er avhengig av at de råtne bolig- og eiendomsinvesteringene kan bli skilt ut, sier en anonym kilde til Bloomberg News.

Dersom redningsoperasjonen av Lehman Brothers mislykkes kan det føre til alvorlige ringvirkninger der enda flere storbanker kan gå over ende.
Investeringsbanken Merrill Lynch og sparebanken Washington Mutual blir nevnt som de neste mulige ofrene for finanskrisen.

Saken fortsetter under annonsen