Avdramatiserer om Shtokman

Publisert: 4. april 2008 kl 12.05
Oppdatert: 7. april 2008 kl 10.24

Det sier assisterende direktør Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt. Han har fulgt den russiske energisektoren i en årrekke.

Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt mener det er altfor tidlig å mene noe om StatoilHydro har inngått en god eller dårlig avtale, ettersom lite av innholdet i intensjonsavtalen som ble skrevet mellom partene i fjor er ukjent. Han minner om at StatoilHydro så langt ikke har investert en krone i selv prosjektet og kommer ikke til å gjøre det før investeringsbeslutningen blir tatt, etter planen innen utgangen av 2009. Selskapet har imidlertid ikke ubetydelige, løpende utgifter i prosjektutviklingsfasen frem til da.

- Så langt har StatoilHydro en opsjon, men ikke forpliktet seg til noe, sier Moe.

I dagens utgave av magasinet Ny Tid hevder tidligere viseminister for energi og nå grunnlegger av det uavhengige Institutt for energipolitikk i Moskva, Vladmir Milov at StatoilHydro kommer til å forsyne Gazprom med tjenester under arbeidet på Shtokman. Han mener også at det norske selskapet ikke blir mer enn en sponsor.

Russerne står alene som eier i det gigantiske gassfeltet i Barentshavet utenfor Murmansk. Og det er russerne som skal selge gassen. Likevel kommer det norske selskapet til å måtte investere for 25 milliarder norske kroner, en fjerdedel, skriver Ny Tid. StatoilHydro eier 24 prosent av Shtokman Developement Company, som er selskapet som skal finansiere og planlegge infrastrukturen for Shtokmanutbyggingen i prosjektets første fase.

-StatoilHydros andel av investeringene, kan godt bli høyere enn deres andel i utviklingsselskapet, sier Moe. Han sier det ikke er uvanlig at utenlandske selskap bidrar med større del av finansieringen i et prosjekt enn deres andel i prosjektet skulle tilsi.

- Hvor vidt den endelige summen oppfattes som stor eller ikke, er avhengig av hva selskapet får igjen, hvordan totalen og den endelige avtalen blir i 2009, hvilke komersielle løsninger som blir valgt osv., sier han og legger til at kostnadsutviklingen i russisk olje- og gassektor er galopperende. På nettstedet BarentsObserver, spår budsjettsprekk på hele Shtokmanutbyggingen på 50 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Arild Moe mener russerne er avhengig av de utenlandske selskapenes prosjektkompetanse de første årene. I likhet med mange andre stiller han spørsmål ved hvordan StatoilHydro skal få betalt i forbindelse med Shtokman. Gazprom skal selv eie lisensen og selge gassen. Det betyr blant annet at selskapene i utgangspunktet ikke eier i selve gassfeltet og dermed ikke kan bokføre gassreserver i sine regnskaper.

Total har imidlertid vært på banen og sagt at det er mulig å bokføre, uten å eie. Arild Moe mener dette springene punktet må og vil finne sin løsning før en investeringsbeslutning tas neste år.