Årsrapportene på nett

Publisert: 4. juni 2003 kl 14.38
Oppdatert: 30. januar 2008 kl 16.00

Tore Langballe, som jobber med investor relations i Aker Kværner, er overbevist om nytten av å ha selskapets årsrapport på hjemmesiden, spesielt for utenlandske investorer.

- Det er ingen tvil om at de bruker nettet vårt som en vesentlig kilde for informasjon. Vi merker ofte at de har gjort forberedelsene via nettet før de møter oss, sier han.

Andre bruker årsrapporten på hjemmesiden som primærinformasjon, så kommer de til Kværner med mer spesifikke spørsmål, sier Langballe.

Nettopp nettet kan brukes av norske bedrifter til å hente inn kapital i utlandet, påpeker administrerende direktør Knut Traaseth i Aksjonærforeningen. Bare i Sverige er det mange investorer som etterspør mer informasjon om norske selskap, sier han.

Bedrifter som legger årsrapporten på nettet sender et klart signal om at de vektlegger investor relations, sier Traaseth.

- Det er positivt for alle hvis årsberetningene blir lagt ut på nettet. Det har noe med tilgjengelighet å gjøre, sier sekretariatsleder Per Morten Vigtel i Norsk Investorforum.

Traaseth mener det på sikt vil bli obligatorisk for alle børsnoterte selskaper å legge ut sine rapporter på nett, mens Vigtel tviler på det.

Saken fortsetter under annonsen

Men det er ikke nok å legge ut siste årsrapport, påpeker Traaseth. Bedriftene bør også ha mest mulige rapporter fra tidligere år også.

- Skal man kunne spå noe om fremtiden, må man kunne noe om fortiden, sier han.

Telenor og Orkla, for eksempel, har lagt ut de siste ni årsrapportene, mens bedrifter som Norske Skog og Gjensidige har lagt ut de siste fire.

Hvordan rapporten legges ut er også viktig. Enkelte bedrifter velger å kjøre en PDF-versjon av papirutgaven, mens andre også tilbyr en HTML-versjon. Det siste gjør det lettere å navigere i rapporten.

- Det er viktig å ha valgmuligheter. PDF tar tid. Hvis du skal rett inn på ting i henhold til innholdsfortegnelsen er en HTML-versjon bra å ha, sier Traaseth.

En undersøkelse blant ti ledende bedrifter viser at kun fem tilbyr HTML-versjoner av sine årsrapporter. Det gjelder Statoil, Norsk Hydro, Telenor, Orkla og Nordea.

Aker Kværner har valgt forksjellige løsninger for forskjellige år. I 2002 (og første kvartal i år) kan man enten se rapporten i PDF-format eller video-presentasjon av selve fremleggelsen. I 2001 brukte man en mellomløsninger der man hadde tilgang til en kopi av papirutgaven via HTML lenker, mens rapportene for tidligere år kom i både PDF og HTML-versjoner.

Saken fortsetter under annonsen

Aker Kværner tilbyr også videosnutter av presentasjonen av årsrapporten.

- Vi vil gjøre informasjonen tilgjengelig for alle, også engelskspråklige investorer, sier han.

Nettopp slike videosnutter hjelper små-aksjonærer som ikke har anledning til å delta på selve presentasjonen, påpeker Traaseth.

Av de ti bedriftene Økonomisk Rapport undersøkte, tilbyr kun fire videosnutter. I tillegg til Aker Kværner dreier det seg om Telenor, Orkla og Nordea.

Men nett-presentasjon bør kun være en del av strategien for å bruke Internett effektivt, sier han. Bedrifter bør også la aksjonærer motta e-post varsler med viktige nyheter eller delta i interaktive nett-diskusjoner der man kan få svar med en gang, påpeker Traaseth.



Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen







Saken fortsetter under annonsen















































































Ulike strategier

HTML


PDF


Ant.


Video






årsrapp.



Aker Kværner
Nei


Ja


7


Ja

DnB Holding
Nei


Ja


7


Nei

Gjensidige NOR
Nei


Ja


4


Nei

Nordea
Ja


Ja


5


Ja

Norgesgruppen
Nei


Ja


2


Nei

Norsk Hydro
Ja


Ja


6


Nei

Norske Skog
Nei


Ja


4


Nei

Orkla
1) Ja


Ja


9


Ja

Statoil
Ja


Ja


7


Nei

Telenor
Ja


Ja


9


Ja

1) Kun 2002-rapporten
Kilder: Selskapene, Økonomisk Rapport

Farmandpris
Som følge av økt Internett-presentasjon av årsrapporter vil Økonomisk Rapport i år inkludere dette som en av kategoriene i Farmandprisen. En jury vil vurdere navigasjon, design og andre nøkkelfaktorer. Prisen deles ut 4. september. Fristen for påmelding er 10. juni. For nærmere opplysninger, kontakt Økonomisk Rapport, tlf. 22 40 41 00 eller rapport@orapp.no.