Ap-krav om bonusstopp

Publisert: 23. oktober 2008 kl 08.48
Oppdatert: 24. oktober 2008 kl 08.00
I morgen vil regjeringens redningspakke for norske banker behandles og vedtas av flertallet i Stortinget. Den kan hindre konkurser, men også bidra til at bankene tjener penger.

Sentrale Ap-politikere sier til VG at statsminister Jens Stoltenberg må kreve bonusstopp i bankene som får krisehjelp. En av dem er sentralstyremedlem i Ap og Fagforbundsleder, Jan Davidsen.

- Det bør knyttes tiltak til redningspakken som gjør at selskapene forplikter seg til å avstå fra bonusutbetalinger til sjefene. Hvis de skal motta bonus samtidig som får krisehjelp, vil det svekke folks vilje til å støtte at staten skal bidra med slike omfattende hjelpeordninger, uttaler han til VG.
Saken fortsetter under annonsen


Det var FrP-leder Siv Jensen som i går var den første til å kreve at regjeringen skal sikre at finansinstitusjoner som bruker pakken, avstår fra bonuser, opsjoner og utbytte.

- Det er flere som har gitt uttrykk for dette, og det var Senterpartiets Per Olaf Lundteigen som fremmet kravet først, påpeker Davidsen til avisen.
Saken fortsetter under annonsen

Ap-veteran Thorbjørn Berntsen er enig i at sjefene må vise moderasjon.

- Det er helt urimelig at staten stiller garantier til flere hundre milliarder kroner, samtidig som sjefene forsyner seg av opsjoner og fallskjermer. Dette er en krise som rammer alle, og da er det ikke rett at noen sitter med fryktelig store sleiver oppi vårt felles grøtfat, sier han til VG.

Saken fortsetter under annonsen
I Sverige har finansminister Mats Odell har gjort det klart at banker som vil ha garantiene, må avstå fra å utbetale bonuser.

Men Ap-leder Jens Stoltenberg vil ikke kreve at banksjefene avstår fra bonuser under finanskrisen. Han sier at Norges redningspakke er annerledes enn i andre land.

- Denne pakken er ikke subsidiert. Bankene må kjøpe obligasjoner og selge dem videre. Hadde vi innført samme ordning som i Sverige, hadde vi lagt inn begrensninger, sier han til VG.
Saken fortsetter under annonsen



Stoltenberg viser til at finansminister Kristin Halvorsen (SV) likevel har gjort det klart for bankene at ingen vil forstå det dersom bankene nå utbetaler bonuser og urimelig høye lønninger.

Kristin Halvorsen advarte i går Sparebankforeningen og Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) mot å bevilge seg store bonuser.
Saken fortsetter under annonsen